Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nad dopisy čtenářů II

Opět mi přišel vzkaz, tentokráte od čtenářky, kterou nebudu jmenovat. Usoudil jsem, že bude vhodnější na něj odpovědět veřejně nejen jí, ale i všem těm, kteří uvažují v podobně. 

Původní vzkaz:
Dobry den, pane Lukasi. Prala bych Vam aby jste mohl poznat, ze Buh Vas velmi miluje. Nechci aby to znelo jako klise stokrat omilane. Vidime  to vsude kolem sebe jak je toto slovo znehodnocene. My lide mame plna usta krasnych slov, ale realita je jina. Tolik opustenych deti, rozvracenych rodin, vztahy mezi nejblizsimi jsou naruseny. Valecne konflikty narustaji. Buh  ale ma reseni   na  zlo v nasich zivotech. Pan Jezis se za sve nepratele modlil a zanechal nam odkaz milovat sveho  blizniho jako sam  sebe. Mit druheho za lepsiho nez sam sebe. On nikdy nic zleho neudelal a presto ho lide tolik nenavidi. Jak je to mozne? Preji Vam ve Vasem zivote mnoho uspechu.
Odpověď:

Vážená paní,

Díky za Vaše přání všeho dobrého. Věřím, že je upřímné. Avšak, chtěl bych Vám, i všem ostatním čtenářům, kteří sdílejí Vaše myšlenky, sdělit, že se mi v životě začalo dařit a začal jsem skutečně svobodně a spokojeně žít, vážit si lidí a věci, prožívat lásku a další krásné a dobré a potřebné věci, až když jsem odvrhl to, co považujete za boží lásku, či boží řešení zla které kolem nás je. Promiňte, že Vám to tak musím říci, ale z Vašeho tvrzení o tom, jak mě váš bůh miluje nepřijímám a nemohu přijmout ani slovo. Pokusím se Vám vysvětlit, proč:

Celý ten důvod, proč tady Ježíš Kristus měl být a obětovat se za hříšnost celého lidstva, nastal kvůli tomu, že Adam s Evou kdysi na počátku zatoužili po poznání dobrého a zlého a pojedli ovoce ze stromu poznání, což jim bůh zakázal. Od té doby se - jak praví křesťanská věrouka, každý člověk rodí hříšný a poskvrněný už předtím, než vůbec může s tímto světem jakkoliv interagovat. Tato věc je běžně nazývána "dogma o dědičném hříchu". Je to nejdůležitější dogma katolické církve. Dokonce tak důležité, že i když katolická církev odvrhla kreacionismus - tedy učení o stvoření světa a původu člověka podle doslovného výkladu Biblické knihy Genesis, a akceptuje výklad který poskytuje teorie biologické evoluce, toto dogma považuje stále za platné a závazné pro každého křesťana.

Slovo dogma podle slovníkové definice je "tvrzení, o němž se nepochybuje." Nicméně, neexistuje žádný objektivní důvod věřit tomu, že nějaký Adam s Evou kdy žili. Je to spíše alegorie, příběh o přerodu lidské nevinnosti v odpovědnost za své konání. Nicméně, aby víra v Ježíše Spasitele mohla fungovat, vyžaduje víru v to, že akt jezení ovoce ze stromu poznání se skutečně odehrál jako historická událost a že je objektivní skutečností, že všichni lidé jsou skutečně geneticky a dohledatelně potomky Adama a Evy a rodí se špatní, nadaní ke hříchu do kterého nevyhnutelně upadají. I ten nejctnostnější člověk, který bude usilovat o to být dobrý, se stejně bude dopouštět hříchu proti bohu a jako takový bude zasluhovat zatracení, odvrhnutí od boha, či chcete-li peklo. A proto všichni lidé ze své podstaty potřebují Ježíše Spasitele a jeho oběť, aby je tohoto hříchu zprostil a oni měli naději, že s nimi nakonec všechno dobře dopadne.

Tento příběh s mluvícím hadem a ovocem stromu poznání se jako historická událost nikdy nestal. Lidé se mohou stát dobrými či zlými až když začnou konat a jednat. Až poznáním a učením a dozvídáním se toho, co je dobré a zlé, co je užitečné a co škodlivé, dokážou přisuzovat svému okolí morální hodnotu. Člověk se hříšným nerodí.


I když připustím, že biblický bůh může existovat (o čemž nejsem přesvědčen a nevěřím tomu, ale v zájmu této reakce to připustím), nemůžu si být jist tím, co mi píšete, a sice, že mě velmi miluje. Neboť tento bůh podle celého souboru církevních dogmat - tvrzení, o nichž je zakázáno pochybovat, ale pro které neexistuje žádný důkazní materiál a prostě se jim musí věřit jenom tak, prostě proto, dokázal lidstvu odpustit jeho hříšnost až tím, že poslal svého syna Ježíše Spasitele na zem a nechal ho brutálním způsobem umučit a popravit, aby mohl lidstvu odpustit jeho hříšnost, kterou způsobili první dva lidé - kteří nejspíše nikdy nežili.
 
Abych vám ukázal, jak absurdní mi metoda odpouštění u křesťanského boha připadá, uvedu příklad: 
Jestliže se vy proti mě něčím proviníte, nebudu své odpuštění vůči vám podmiňovat tím, že vezmu své dítě a nechám ho zmučit a zabít nějakými hrdlořezy s tím, že musíte přijmout na sebe jeho krev a přijmout ho do svého srdce jako spasitele, jinak vám neodpustím. Každý, kdo by tohle udělal a toto vyžadoval, bude považován za psychopata. Ne. To, co udělám, bude, že se vaše jednání pokusím pochopit a nalézt sílu k tomu vám odpustit, a to bezpodmínečně. Protože to je pravé odpuštění a pravý akt pouhé lásky k bližnímu, to a nic jiného.
 
Rovněž budu považován za blázna, když za příčinu Vašeho provinění proti mě nebudu považovat nedorozumění, nebo Váš špatný úmysl, nebo třeba to, že jste neměla jinou možnost a byla jste k němu donucena okolnostmi, ale prostě skutečnost, že jste ze své podstaty špatná a vadná, protože vaši předkové, které ani neznáte, nikdy jste je neviděla a nikdo neví, jestli vůbec někdy žili, snědli nějaké ovoce, které jsem jim zakázal sníst.
 
Proto Vaše tvrzení nepřijímám a v této věci Vám nevěřím. Tvrdíte něco, čemu chcete věřit, protože se Vám to líbí, protože Vám to možná poskytuje nějakou útěchu a vizi nějakého smyslu ve Vašem životě. To je sice hezké, a pokud jste takhle šťastná a spokojená, tak vám to přeju. To ale nemění nic na skutečnosti, že o této věci nemáte žádné poznání a žádné vědění, pouze víru. A to že, v něco moc moc věříte neznamená, že o tom něco víte. Nikdo to neví a nikdo to ani nemůže vědět. Pouze věřit. 
 
Doufám, že tuhle odpověď nebudete brát jako útok na svou osobu, protože tak rozhodně nebyla míněna. Jen jsem se Vám pokusil vysvětlit, proč nepřijímam to, co tvrdíte. Přeji Vám vše dobré, ať se Vám daří a mějte se hezky.
S bezbožným pozdravem
Lukáš Balabán

Autor: Lukáš Balabán | neděle 28.9.2014 10:00 | karma článku: 16,40 | přečteno: 889x
  • Další články autora

Lukáš Balabán

Nezasloužený Hilton pro imigranty

Tak mi zase ve facebookovém feedu přistálo video, které je buď zlovolné, nebo až k pláči blbé. Sází totiž na lety ověřenou, starou dobrou lidskou závist.

24.6.2018 v 23:14 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Krýzl se vrací

Jenom telegraficky: Slusni lide stop. Brno stop. Vylezli na podium, stop. kontroverzni hra, stop. Urazene nabozenske citeni stop.

28.5.2018 v 22:43 | Karma: 14,61 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Hus očima nevěřícího

Ano, je to s křížkem po funuse. Zamyšlení nad Janem Husem a jeho významem pro ateistu, či prostě jen člověka nábožensky lhostejného.

19.7.2017 v 22:36 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Saúdská nedotknutelnost

K posledním tahanicím ohledně Konvičkovy demonstrace před Saaudskoarabskou ambasádou. Ve smyslu "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu hájit vaše právo to říkat."

16.9.2016 v 13:14 | Karma: 46,77 | Přečteno: 10005x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Koncert pro Matku Terezu

Recenze nedávného koncertu Lucie Sulovské s názvem Kopnout si do Matky Terezy, souladného s katolickou rétorikou, ovšem ingorujícího některé zásadní otázky v celé věci.

12.9.2016 v 14:55 | Karma: 28,74 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.