Češi. Bezvěrci a s hodnotami

16. 11. 2014 2:33:10
Tímto článkem bych chtěl navázat na svůj předchozí, kdy jsem se pokusil vyjmenovat některé důvody, proč nepovažuji Bibli za nic víc než jednu z mnoha knih, kterých kolem sebe máme celé stohy. Současně bych také chtěl reagovat na editorial Dalibora Balšínka echo24.cz, ve kterém si autor stýská nad tím, jací jsou Češi bezvěrci a bez hodnot.

Předně bych se chtěl omluvit všem těm, kteří mi psali reakce, či se se mnou chtěli pustit do diskuse, ať už na mailu, nebo ve fórech. V současnosti nemám čas a v mnoha případech ani náladu na to každému jednomu z vás odepisovat, protože v vykonávám dvě zaměstnání a čas, který mi zbude, raději věnuji těm, kteří jsou mi bližší a dražší, děkuji za pochopení. A pokud pochopení nemáte, tak nic.

Tedy, článek pana Balšínka je jedním z dalších kopnutí si do Čechů jako celku. Nejsme dostatečně loajální vůči svým vůdcům, nemáme víru ve veřejné instituce, jsme nemorální, sobečtí, nejsme schopní dostatečně slepě následovat osobnosti, církve, politické strany a jejich ideologie. Nejsme tak správně katoličtí jako Poláci, vlastenečtí jako Rusové, nemáme žádnou jednotící ideu, je nám všechno jedno, akorát si tu a tam zahopsáme na hokeji.

Je zajímavé, že pan Balšínek tak nějak nepostřehl, že touhle, po mém soudu ne příliš bystrou kritikou celkem dobře vystihl právě to, co je nám Čechům vlastní a proč tento národ a tuto zemi považuji za jednu z nejlepších na světě: Jsme celkem tolerantní, i když připouštím, že je to mnohdy spíše důsledek lhostejnosti než nějaké vědomé trpění něčeho. Nemáme přílišnou důvěru vůči institucím a osobnostem, protože nemáme zájem na tom je slepě následovat a každý jejich výplod a žrát i s chlupama jako nějaké posvátné evangelium. Jsme spíše obezřetní a kritičtí, což mi připadá jako zcela v pořádku. Nehrotíme ad absurdum takové věci jako nacionalismus a náboženství a staráme se o sebe a pokud to není nutné, nemontujeme se do druhých. Současně ale patříme k národům, které nejvíce pomáhají postiženým různými neštěstími a katastrofami a to mnohdy i na opačné straně Země.

Je to s námi skutečně tak špatné? Skutečně potřebujeme nějakého osvíceného vůdce-architekta, který nás postaví do latě? Nebo velekněze-proroka, který nám vštěpí etické a duchovní hodnoty? Myslím si, že to není třeba, že dokonce v některých věcech by se od nás jiné národy mohly učit.

Ale dejme tomu, že je to fakt opravdu zlé a my skutečně nějakou studnici mravních a duchovních hodnot potřebujeme. V tom případě mám jeden tip, a sice Tolkienovu ságu Pán prstenů. Proč zrovna ji? Inu, skýtá mnoho poučení a mnoho odpovědí na zásadní otázky. Tak třeba:

Na příkladu Froda Pytlíka nás Pán prstenů učí, že i malý a nevýznamný člověk může dosáhnout velkých věcí, které mohou mít zásadní dopad na běh světa.

Na příkladu Samvěda Křepelky nás Pán prstenů učí, že dobrý přítel, je takový, který nás nikdy nenechá ve štychu a zůstane nám věrný, i když z toho nemá osobní prospěch a už se zdá, že je vše ztraceno.

Na příkladu Aragorna nás Pán prstenů učí, že když před námi stojí těžký, téměř nemožný úkol, máme se ho zhostit se ctí a udělat vše, co je v našich silách, abychom ho splnili.

Na příkladu Legolase a Gimliho nás Pán prstenů učí, že přátelství může vzniknout i mezi lidmi, kteří jinak náležejí ke kvěma navzájem znesvářeným stranám.

Na příkladu Gluma nás Pán prstenů učí, že někteří lidé jsou prostě nenapravitelní a budou páchat zlé věci nehledě na to, kolik nových šancí dostanou.

Na příkladu krále Theodéna se naopak dozvídáme, že jsou lidé, kteří jsou v jádru dobří, jen byli obelháni, ale když jim někdo ukáže pravdu, přijmou ji.

Na příkladu Faramira se dozvídáme, že jsou i lidé, kteří si dokáží zachovat charakter a důstojnost, i když by mohli mít více zisku a osobního prospěchu, kdyby ten hřbet ohnuli.

Tohle všechno a ještě mnohem víc. Je to čirá fikce, jsou to literární postavy, jejich příběhy jsou vymyšlené, stejně jako svět, ve kterém se odehrávají. Jsou to metafory, symboly, archetypy a mýty. Je to fantazie jednoho britského spisovatele otřeseného hrůzami první světové války. A přesto má mnoho věcí svoji obecnou lidskou platnost i v reálném životě. Oč je toto dílo horší než Bible či Korán?

Je spousta příběhů a pověstí, či prostě jen literární fikce, které skýtají mnoho pravd a poučení. Proč by některé měly být vyhlašovány za posvátné a nedotknutelné, zatímco jiné ne? Proč je fráze „Na příkladu Jákoba nás Bible učí...“ přijatelná a fráze „Na příkladu Aragorna nás Pán prstenů učí“ divná či směšná?

Jde mi o to, že to, co je mylně nazýváno „křesťanské hodnoty“, které údajně ctí i mnoho lidí, pro které je jinak křesťanství nepřijatelné, je vlastně určité penzum obecných lidských hodnot, které jsou člověku vlastní už jen z jeho biologické podstaty. Koneckonců to, co mnozí označují jako křesťanské hodnoty, není nic víc než obecné lidské hodnoty, které si to které náboženství tehdy a ondy usurpuje pro sebe a tváří se jako jejich vynálezce. Je pitomost si myslet, že lidé před vznikem křesťanství neuměli milovat, neznali milosrdenství, odpuštění, nebyli věrní svým přátelům či že nedovedli něco udělat bez postranního úmyslu, nezištně, z pouhé lásky. Dovedli a běžně to dělali.

A je pošetilé si myslet, že to nedovedeme my, Češi na počátku 21. století. Kde kdo tady žvaní o absenci hodnot, přitom je má přímo před nosem a může se o nich kdykoliv přesvědčit. Stejně, jako se může přesvědčit o neduzích, zločinech a nechutnostech dobrých katolíků v Polsku či pravoslavných vlastenců v Rusku. Takže ano, prosím, učte nás lhostejné Čechy, vtloukejte nám do hlav ty hodnoty, prosím, ano, ano, noste víc dříví do našeho lesa, opravdu to moc moc potřebujeme.

Autor: Lukáš Balabán | neděle 16.11.2014 2:33 | karma článku: 19.08 | přečteno: 876x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 18.72 | Přečteno: 143 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 20.20 | Přečteno: 759 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.77 | Přečteno: 203 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.55 | Přečteno: 164 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.36 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1468

Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...