Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Náboženství míru opět zasahuje

Dnes obletěla Evropu zpráva o tom, že dva muži ozbrojení Kalašnikovy vtrhli do pařížské redakce satirického časopisu Charlie Hebdo známého i svými vtipy na účet islámu a za pokřiku "Alláh je veliký" tam povraždili tam 12 lidí a mnoho dalších zranili.

Dá se pochopitelně očekávat, že naši mediální komentátoři a veřejně činné osobnosti opět budou mlít svoji stokrát ohranou mantru o tom, jak islámský terorismus nemá nic společného s islámem. Jenomže vzkaz od pachatelů tohoto zločinu je více méně jasný: "Nebudete kritizovat islám, nebudete si z něj dělat legraci a když ano, zemřete."

Je to akt pohrdání svobodou slova, jednou ze základních hodnot západní demokracie. Na islám se tato svoboda vztahovat prostě nemá. Kritika islámu ať už v jakékoliv podobě má být prostě tabu a evropští káfirové mají buď držet huby nebo jako správní servilní červi tomuto náboženství podlézat a mektat cosi o tom, že islám je náboženstvím míru, či jak to řekl Tomáš Halík, že islám je jen jiná cesta k Bohu. Pokud bůh páně Halíka existuje, pak je pro mnoho obětí tohoto náboženství islám mnohem kratší cestou k Bohu, než sami čekali. 

Jenomže skutečnost je taková, že tento odporný zločin MÁ co dělat s islámem a jeho teologií. Cíl jeho pachatelů vyvolat mezi francouzskými novináři strach a donutit je, aby se pro ně islám stal nedotknutelným támatem, věcí, která se nekritizuje a která není předmětem humoru, MÁ codělat se slovy protoka Mohameda o boji proti nevěřícím. 

Nechci, aby čtenář nabyl dojmu, že považuji všechny muslimy za zlé lidi, to v žádném případě. Problém je ovšem ten, že jejich vlastní náboženství jim ukládá za povinnost být krutí a nesnášenliví ke každému, kdo nesdílí jejich víru. Umírnění muslimové, kteří svoje prameny víry neberou zase tak vážně, ovšem vytvářejí prostředí, ve kterém se objevují i radikální názory a lidé ochotní je dotahovat až k vraždění. Umírnění věřící vždy poskytují svým radikálnějším souvěrcům příznivé prostředí a do určité míry dávají i legitimitu jejich názorům, dokud někomu nerupne v kouli a nestane se něco podobného tomu, co dnes postihlo pařížskou redakci Charlie Hebdo.
Nerad se opakuji, ale už ve svém videu Je náboženství dobré? na youtube jsem řekl, že mi umírnění věřící připadají jako ti, kteří kráčejí dějinami s hadrem a kbelíkem a uklízejí bordel napáchaný svými radikálními souvěrci. Dá se očekávat, že se umírnění muslimové ve Francii zachovají podle tohoto vzorce. 
Pro nás ostatní to znamená jediné: Neudělat to, co si muslimští radikálové přejí. Nedopustit, aby svoboda slova byla omezená jenom proto, že lidé, kteří věří v nadpřirozené bytosti jsou dotčeni či rozzuřeni kritikou své víry. Pokud se někomu nelíbí demokratické hodnoty evropských zemí, které jsou součástí jejich kultury a jednou z příčin jejich prosperity, nemusí tady žít, nikdo ho k tomu nenutí. Ale vysvětlujte to lidem, kteří mají za cíl udělat z Evropy území, kde vládne islám. Pro mě je to jeden z mnoha příznaků, že náboženství už došly argumenty, že prohrává v debatě a uchyluje se k násilí.

Je jenom otázka, zda budeme mít dost odvahy se tomuto barbarství a hlupáctví postavit a obhájit své hodnoty a svůj způsob života, nebo jestli budeme zbaběle ustupovat a necháme věřící pomatence různých denominací, církví a věr dekonstruovat sekulární stát a zavést místo demokracie nějaký druh náboženské diktatury, ať už křesťanské pod záminkou "odporu proti islámu", či rovnou islámské, kdy před tímto náboženstvím ohneme hřbet zcela. Přemýšlejme o tom. 
Tímto bych chtěl vyjádřit soustrast rodinám a pozůstalým zesnuvších zaměstnanců redakce časopisu Charlie Hebdo. Cítím s vámi. 

Autor: Lukáš Balabán | středa 7.1.2015 23:00 | karma článku: 26,18 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Lukáš Balabán

Nezasloužený Hilton pro imigranty

Tak mi zase ve facebookovém feedu přistálo video, které je buď zlovolné, nebo až k pláči blbé. Sází totiž na lety ověřenou, starou dobrou lidskou závist.

24.6.2018 v 23:14 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Krýzl se vrací

Jenom telegraficky: Slusni lide stop. Brno stop. Vylezli na podium, stop. kontroverzni hra, stop. Urazene nabozenske citeni stop.

28.5.2018 v 22:43 | Karma: 14,61 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Hus očima nevěřícího

Ano, je to s křížkem po funuse. Zamyšlení nad Janem Husem a jeho významem pro ateistu, či prostě jen člověka nábožensky lhostejného.

19.7.2017 v 22:36 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Saúdská nedotknutelnost

K posledním tahanicím ohledně Konvičkovy demonstrace před Saaudskoarabskou ambasádou. Ve smyslu "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu hájit vaše právo to říkat."

16.9.2016 v 13:14 | Karma: 46,77 | Přečteno: 10005x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Koncert pro Matku Terezu

Recenze nedávného koncertu Lucie Sulovské s názvem Kopnout si do Matky Terezy, souladného s katolickou rétorikou, ovšem ingorujícího některé zásadní otázky v celé věci.

12.9.2016 v 14:55 | Karma: 28,74 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.