Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komentáře k Desateru II.

Pokračování článku Komentáře k desateru, pokračujeme šestým přikázáním. A v závěru si také povíme, co vlastně je to desatero, a proč není příliš zmiňováno. 

6. Nezabiješ.

Tohle je v řadě případů jedno z mála přikázání, které si většina lidí pamatuje a pro některé je důkazem, že bůh je spravedlivý a milující. Je paradoxní, že na jedné straně bůh říká nezabiješ, ale je to ten samý bůh, který ihned vzápětí svým věřícím nařizuje zabíjet všechny ostatní, a to z jakéhokoliv důvodu. Co je trestem za homosexualitu? Smrt. Co je trestem za jezení ústřic? Smrt. Co je trestem za nošení oděvu ze směsi polyesteru a bavlny? Smrt. Jaký je trest pro dítě, které nechce poslouchat své rodiče? Smrt. A co je trestem za praktikování svobody náboženského vyznání, která je zakotvena v ústavě této země? Smrt. Bible říká: “Miluj bližního svého. K smrti.” A tam, kde říká “miluj bližního svého jako sám sebe”, myslí “miluj svého bližního Žida jako sám sebe.” To není vtip nebo protižidovská narážka, jedná se o jednu ze známých překladatelských chyb. Ježíš byl Žid, který vůči ostatním národům vystupoval poměrně ostře a kriticky. Židé byli bohem vyvolený národ. A co jim bůh přikazoval udělat s každým kmenem či národem, na který narazili? Všechny zabít včetně dětí. Nenechat nikoho naživu.

 

7. Nesesmilníš.

Ano, připusťme, že tím, že Česko je bezbožné, je partnerská nevěra na denním pořádku. Nicméně, jsou země, kde se většina obyvatel hlásí ke křesťanství, např. Španělsko, Polsko, Rusko, USA, Srbsko, nebo třeba i Slovensko a, světe div se, i tam je partnerská nevěra problém!

Nicméně, dopustit se smilstva v době, kdy měla tato přikázání být vytesána do kamenných desek, bylo mnohem obtížnější, protože smilstvo bylo spácháno tehdy, když byla žena vdaná za jiného muže. Nezáleželo na tom, jestli smilnící muž byl již ženatý. Pokud byl, tak se žena, se kterou smilnil, prostě stala další z jeho manželek. Bible totiž definuje manželství jako jednoho muže a tolik žen, kolik ve své domácnosti dovede uživit (navzdory populární fámě, o jednom muži a jedné ženě).

Avšak muži tehdy mohli spát i se ženami, které nebyly jejich manželkami, a přesto se hříchu smilstva nedopustili, protože kromě manželek mohli muži mít i souložnice. Pokud se tak dělo v mužově domácnosti, bylo to v pořádku. Souložnice, konkubína, je definována jako sexuální služebnice, která nemá žádný právní nárok na mužův majetek. Manželky však takové právní nároky také neměly, protože podle jednoho z mnoha set božích přikázání v jiných částech Hebrejské Bible, žena se po smrti svého manžela mohla stát majetkem jeho bratra. Nicméně podle Starého i Nového zákona ženy ani zdaleka nemají taková práva jako muži, a to je také jeden z judeo-křesťanských pilířů, na kterých byla založena evropská kultura, a kterého jsme se zbavili, když nám došlo, o jakou hromadu předsudků a ignorantství se jedná.

Takže muži mohli mít mnoho manželek a harém souložnic. To však není všechno. Mohli souložit také s otrokyněmi. A to také Bible nepovažuje za smilstvo. V tomto případě se jednalo o mužova “majetková práva”. Někteří lidé by takové jednání nazvali znásilněním, nicméně podle Bible je znásilnění předehrou k manželství.

Pokud jste Izraelitou v době bronzové a uvidíte na ulici sexy kočku, kterou nikdo nehlídá, klidně ji vezměte a ohněte někde bokem, i když vás ona nechce. Pokud je vdaná, pak to znamená trest smrti pro vás i pro ni. Pokud však není provdaná ani nikomu přislíbená, vy ji znásilníte a chytí vás u toho, stačí jejímu otci zaplatit 50 šekelů stříbra a je vaše! On ji totiž nejspíš ani nebude chtít zpátky, a to ani v případě že je jeho milovaným dítětem, protože neprovdaná žena, která nebyla panna, byla tehdy považována za “poškozené zboží”. Proto zavedli toto pravidlo, které ostatně platí i v mnoha našich obchodech dnes - když poškodíte nějaké zboží, musíte si ho koupit.

Takže, oběť znásilnění se stane vaší manželkou, jste navěky spojeni a nikdy se nemůžete nechat rozvést. To se netýká všech vašich manželek, pouze těch, kterých jste se fyzicky zmocnili proti jejich vůli a pak si je koupili od jejich otce. Takže bacha na to, kterou znásilňujete. Na druhou stranu, pokud jste úplný neschopa, který žádnou ženu nedokáže zaujmout, prostě si vyberte, která se vám líbí, znásilněte ji, zaplaťte, a je navždy vaše! Pokud vás podvede s jiným mužem, vezměte ji ke knězi a ten ji donutí k potratu.

Toto jsou zákony spravedlivé, nekonečně moudré a neomylné vyšší morální dobroty, základ evropské kultury. Až na to, že se v současnosti dostáváme do bodu, kdy žena nemůže podstoupit potrat, ani když byla znásilněna, a muži si už ženy nemohou kupovat. V některých státech už je nemůžete ani znásilnit. Polygamie a znásilnění jsou zločin, ale rozvod je legální, a to bez ohledu na to, co o něm soudil Ježíš.  Až tak daleko jsme odpadli od Božího zákona.


 
8. Nepokradeš.

Tohle je celkem dobré, ne? Krádež je nelegální všude na světě. Ale co takhle když žijete ve starověkém Egyptě a připravujete se na exodus a bůh vám přikáže si “vypůjčit” nějaké věci, o kterých víte, že je nevrátíte, protože se do této země už nehodláte vrátit? Nebo ještě hůře: Nepokradeš, pokud ovšem nepleníš vesnici, jejíž obyvatele jsi předtím povraždil, muže, ženy i děti, ovšem s výjimkou dívek! Ty patří tobě, společně s ukořistěným dobytkem a dalšími věcmi, které jsi svým bližním záviděl. Když jsou mrtví, tak to přece není krádež, ne? A přesně tohle bůh svému vyvolenému národu přikazoval znovu a znovu poté, co mu tato přikázání předal.

 

9. Nevydáš proti svému bližnímu křivé svědectví.

Povšimněte si, že přikázání nezní “nebudeš lhát”. Kdyby věřící lidé nemohli lhát, jak by potom mohli předstírat, že vědí věci, které nemůže vědět nikdo? Na tvrzení věcí, které nikdo nemůže vědět, nedají se poznat ani ověřit, je založena většina náboženství.

Je ovšem nečestné předkládat jako fakt něco, co není ověřitelně pravdivé. Náboženství právě toto dělají neustále. Kdyby křesťané nemohli lhát, pak by nemohli obracet bezvěrce na víru. Bůh nezakazuje lidem lhát. On zakazuje jeden specifický druh lži: nevydávat křivé svědectví. Což je mnoha evangelikálním křesťanům stejně jedno, protože ti tvrdí, že byli svědky věcí, které se ve skutečnosti stejně nikdy nestaly. O to však zde ani nejde. Přesnější význam tohoto přikázání je “nebudeš vznášet křivá obvinění proti svému bližnímu.” Například když se na náboženské pravici vedou hovory “o homosexuální agendě.” nebo když říkají, že ateisté = komunisté, nebo že ateismus je také víra, nebo že jiné náboženské skupiny jsou pouhé sekty, které slouží ďáblu. Toto přikázání je v praxi často zcela ignorováno těmi, kteří Desatero propagují a obhajují.


 

10. Nebudeš dychtit po domě svého bližního. Nebudeš dychtit po ženě svého bližního ani po jeho otroku ani po jeho otrokyni ani po jeho býku ani po jeho oslu, vůbec po ničem, co patří tvému bližnímu.

Jde o touhu, závist. Jeden ze sedmi smrtelných hříchů. Povšimněte si, že toto přikázání nezakazuje nějaký druh jednání, ale už jen pouhou myšlenku. Ne, že na základě těchto myšlenek nemá člověk jednat, ale on na takové věci v prvé řadě nemá vůbec myslet.

Je zajímavé, že věřící pravičáci, kteří se tak rádi ohánějí desaterem jakožto morálním kompasem a dokonalým návodem na život, jsou současně stoupenci kapitalismu a tržního hospodářství, jehož nedílnou součástí je právě dychtění po majetku a materiálním blahobytu. Úspěšní podnikatelé, kteří se vypracovali, byli ve svých počátcích nezřídka motivovaní právě tím, že viděli jak někdo jiný má velký a hezký dům, luxusní auto, prosperující firmu, hodně peněz, a touží to všechno mít taky. Nebyl to snad český pravicový idol Václav Klaus, kdo řekl, že závist je hnacím motorem tržní ekonomiky? Přitom tato závist je porušením jedné ze základních judeo-křesťanských hodnot, na kterých je údajně založena evropská kultura a společnost.

Je podivné, že závist je smrtelný hřích, ale otroctví je v pořádku. Je hřích závidět svému bližnímu jeho otroky, ale není hřích otroky vlastnit. Ve středověké křesťanské Evropě to také nebylo nic, co by někoho znepokojovalo. Feudální pán byl majitelem půdy, na které žili nevolníci, kteří na něm byli fyzicky závislí a měli povinnost respektovat jeho vůli, plnit robotní povinnosti, odvádět poddanské dávky. Při majetkových transakcích se panství prodávala i s obyvateli. Vlastník půdy tedy vlastnil i lidi, kteří na ní žili. Byli jeho majetkem. Nevolníci se často bez svolení panstva nesměli ženit či vdávat, neměli svobodu pohybu. Tento stav v našich zemích trval zhruba do 18. století, kdy bylo nevolnictví postupně odbouráváno, až bylo patentem císaře Josefa II. v r. 1781 zrušeno. Nicméně instituce poddanství byla zrušena až v r. 1848 a přestoupení “Božího zákona” tím bylo - k nelibosti mnoha tehdejších církevních špiček - dokonáno.


* * *
 
Toto je prvních deset přikázání, která naleznete v biblické knize Exodus v kapitole 20. Když však budete číst dál, zjistíte, že desátým přikázáním to nekončí. Bůh se na chvíli odmlčí a potom začne chrlit desítky dalších přikázání v následujících třech kapitolách. Některá z nich jsou lepší než ta v první desítce, a mnoho z nich bylo plagiátorsky ukradeno ze staršího dokumentu známého jako Chammurapiho zákoník. Takže zákony, které údajně přinesl Mojžíš, jsou v podstatě zákony, které vznikly za vlády jiného semitského panovníka, o několik století dříve. Chammurapi je narozdíl od Mojžíše skutečnou historickou postavou, pravděpodobně jedním ze tří či více historických vládců, ze kterých byl Mojžíš uměle vytvořen. Chmamurapiho zákoník byl vyryt do kamenné stély, kterou dnes můžete vidět v Louvru, zatímco Mojžíšovy desky zákona a archa úmluvy existují jen v příbězích.

Nicméně, jak jsem již zmínil výše, desaterem to nekončí. Až poté, co je nadiktováno xy všech možných dalších přikázání ohledně zacházení s otroky, trestů za různé zločiny a provinění Mojžíš ve 24. kapitole Exodu vystupuje na horu Sínaj aby od boha přijal kamenné desky zákona. Bůh ovšem má potřebu dále stanovit mnoho dalších předpisů a nařízení, které se týkají oltáře, chrámu, svícnu, kněžskho roucha a uvádění kněží v úřad, a dalších a dalších věcí, což si vyžádá celkem dost času, takže Izraelci pod horou se začnou nudit a mezi tím si vyrobí symbol boha - zlaté tele, které začnou uctívat. Když to Mojžíš, který se vrací z hory s deskami zákona vidí, naštve se a rozbije je (kapitola 32). Kolik přikázání na nich přesně bylo vyryto? Těžko soudit.

Konečným desaterem, které bylo nakonec schváleno jako to platné, se stala až druhá edice, kterou už nepsal přímo bůh, nýbrž Mojžíš, který ve 34. kapitole opět vystupuje na horu, kde mu bůh diktuje novou sadu, která je od té první poněkud odlišná, zato však skutečně obsahuje pouze deset přikázání (Exodus 34: 14-26):
1. Nebudeš se klanět jinému bohu, protože Hospodin, jehož jméno je Žárlivý, je bůh žárlivě milující.

2. Nebudeš odlévat sochy bohů.

3. Budeš dbát na slavnost nekvašených chlebů. Sedm dní budeš jíst nekvašené chleby, jak jsem ti přikázal, ve stanovený čas v měsíci ábíbu; neboť v měsíci ábíbu jsi vyšel z Egypta.

4. Všechno, co otevírá lůno, bude patřit mně, i každý samec z prvého vrhu tvého stáda skotu i bravu. Osla, který se narodil jako první, vyplatíš ovcí; jestliže jej nevyplatíš, zlomíš mu vaz. Vyplatíš každého svého prvorozeného syna. Nikdo se neukáže před mou tváří s prázdnou. 

Ano, zde bůh požaduje lidskou oběť, jde o přikázání z první verze, jak bylo zapsáno v Exodu (22, 29): "Dáš mi prvorozeného syna." Viz též Leviticus 27; 28-29 a Numeri 3, 13. 

5. Šest dní budeš pracovat, ale sedmého dne odpočineš; i při orbě a při žni odpočineš. - ze čtvrtého přikázání v první edici se stává páté v druhé edici.


6. Budeš slavit slavnost týdnů, prvních snopků pšeničné žně a slavnost sklizně na přelomu roku.  Tato židovská verze svátku Díkůvzdání se zde objevuje poprvé, a je dále zmíněna v Numeri 28. kap a Leviticu 23. kap. 
 
Zbývající čtyři přikázání byla všechna v první sadě, ale žádné z nich nebylo mezi prvními deseti:
 
7. Nebudeš porážet dobytče tak, aby krev mého obětního hodu vytékala na něco kvašeného. 
 
8. Nebudeš přechovávat přes noc do rána nic z oběti při slavnosti hodu beránka.
 
9. Prvotiny raných plodů své role přineseš do domu Hospodina, svého boha. - Pamatujte, vaše první a obvykle nejlepší uroda, společně s částí vašeho příjmu má být odevzdána kněžím, aby mohli dál prostředkovat styk s božskými bytostmi místo toho, aby si našli pořádnou práci. 
 
10. Nebudeš vařit kůzle v mléku jeho matky. 
 
A po nadiktování těchto přikázání bůh říká Mojžíšovi (Exodus 34; 27): "Napiš  si tato slova, neboť podle těchto slov uzavírám s tebou a s Izraelem smlouvu."
Takže, toto je to desatero přikázání, smlouva s Hospodinem, která vešla v platnost. Jak už to tak s Biblickým textem bývá, došlo k překroucení, misinterpretaci, omylu... a první sada přikázání, která nebyla desatero a nenabyla platnosti, nýbrž ji skončila rozmetána v návalu Mojžíšova hněvu, je vydávána za desatero, zatímco desatero, které mělo nabýt platnosti, je sbírka naprostých bizarností a nechutností a tak se raději ani nezmiňuje a ti, kteří o něm vědí, předstírají, že neexistuje.  A to už je k desateru přikázání ode mně vše.

Toto je Cesta nevěřícího, cesta ateisty.
Jsem taky na youtube a na facebooku.

 

Autor: Lukáš Balabán | středa 28.1.2015 11:52 | karma článku: 15,44 | přečteno: 968x
  • Další články autora

Lukáš Balabán

Nezasloužený Hilton pro imigranty

Tak mi zase ve facebookovém feedu přistálo video, které je buď zlovolné, nebo až k pláči blbé. Sází totiž na lety ověřenou, starou dobrou lidskou závist.

24.6.2018 v 23:14 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Krýzl se vrací

Jenom telegraficky: Slusni lide stop. Brno stop. Vylezli na podium, stop. kontroverzni hra, stop. Urazene nabozenske citeni stop.

28.5.2018 v 22:43 | Karma: 14,61 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Hus očima nevěřícího

Ano, je to s křížkem po funuse. Zamyšlení nad Janem Husem a jeho významem pro ateistu, či prostě jen člověka nábožensky lhostejného.

19.7.2017 v 22:36 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Saúdská nedotknutelnost

K posledním tahanicím ohledně Konvičkovy demonstrace před Saaudskoarabskou ambasádou. Ve smyslu "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu hájit vaše právo to říkat."

16.9.2016 v 13:14 | Karma: 46,77 | Přečteno: 10005x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Koncert pro Matku Terezu

Recenze nedávného koncertu Lucie Sulovské s názvem Kopnout si do Matky Terezy, souladného s katolickou rétorikou, ovšem ingorujícího některé zásadní otázky v celé věci.

12.9.2016 v 14:55 | Karma: 28,74 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jak jsem prohrál

Dnes bych se chtěl zamyslet nad internetovými diskusemi, spory a hádkami. V jedné z nich jsem včera prohrál na celé čáře.

14.4.2016 v 17:11 | Karma: 20,04 | Přečteno: 1368x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Červený hadr na Čínu

Vládce mocné Říše středu navštívil naši zapadlou zemičku. Bylo z toho haló na všechny strany. Všichni se z toho mohli zfamfrnit.

5.4.2016 v 2:52 | Karma: 19,25 | Přečteno: 569x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Bývalí věřící jsou šiřitelé nenávisti

Ex-muslimové v jak v Česku, tak ve světě, mají dost často tvrdý chleba. Dokud o svém svědectví mlčí a nikde se s ním moc neukazují, všechno je v poho. Když o tom veřejně hovořit začnou, hned je oheň na střeše.

6.3.2016 v 0:55 | Karma: 22,85 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Akirovo za každou cenu splněné proroctví

Poté, co ve věci Ezechielova proroctví o zkáze Týru byly vyslyšeny argumenty druhé strany, patří se, aby nezůstaly bez odpovědi. Na tento dialog mezi křesťanstvím a ateismem by byl Tomáš Halík jistě pyšný.

20.2.2016 v 6:00 | Karma: 12,55 | Přečteno: 330x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Balabánovo nesplněné proroctví - Thel Thomas Akira

Proroctví o Týru podruhé. Budiž vyslyšeny i argumenty druhé strany. Akira mě vyzval ke zveřejnění jeho článku v reakci na můj předchozí, mám-li odvahu. Protože mám zájem o dialog, zveřejňuji jeho článek, bez úprav.

19.2.2016 v 1:33 | Karma: 9,72 | Přečteno: 570x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Ezechielovo nesplněné proroctví

Starozákonní prorok Ezechiel v záchvatu zuřivosti nad tím, že Babyloňané dobyli Judsko, prorokoval, že bude zničeno fénické přístavní město Týr. Toto proroctví, jak se později ukázalo, byl absolutní propadák.

16.2.2016 v 4:30 | Karma: 13,93 | Přečteno: 1321x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Balabán

Tady je Babišovo

Babiš je Pán. Babiš je Vítěz! Babišluja! Sláva na výsostech Babišovi. Ať každé koleno poklekne a každý jazyk vyzná, že Andrej Babiš je Pán.

14.2.2016 v 4:03 | Karma: 21,86 | Přečteno: 628x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Ještě k těm uprchlíkům

V jednom ze svých videí na youtube jsem umírněné věřící jakéhokoliv náboženství přirovnal k četě uklízečů, jejichž dějinnou úlohou je věčné uklízení nepořádku, napáchaného jejich radikálními souvěrci.

6.6.2015 v 12:29 | Karma: 32,80 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Kdo koho vlastně pronásleduje?

I když jste to vy, kdo pronásleduje a diskriminuje, vždycky je důležité, abyste se prezentovali jako ti, kdo jsou pronásledovaní. Katolická církev tak již činí nějakých 1600 let a zatím se jí to pořád vyplácí.

31.5.2015 v 12:24 | Karma: 23,55 | Přečteno: 1057x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Deset vředů na tváři ateismu

Buďme spravedliví. Celou dobu tady ryju do křesťanství potažmo náboženství obecně a i když jsem to nikde neuvedl, jistě se najdou čtenáři, kteří nabyli dojmu, že považuji ateismus za apriori dobrý a že ateista = lepší než věřící.

12.5.2015 v 15:32 | Karma: 25,32 | Přečteno: 5496x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Dvanáct hořkých faktů o křesťanství

Není všechno takové, jak se zprvu může zdát. A o tom je i dnešní výčet nelichotivých věcí o křesťanství, které vám křesťané z pochopitelných příčin neřeknou.

10.5.2015 v 9:35 | Karma: 29,27 | Přečteno: 2810x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Pomáhat až do roztrhání těla?

Nový příliv uprchlíků, či chcete-li “uprchlíků”, do jižních zemí EU opět vyvolal debatu o tom, jak se k tomuto problému postavit. A opět, jak už to tak chodí, zde máme názory “ode zdi ke zdi”.

28.4.2015 v 11:25 | Karma: 29,66 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Ježíš nikdy neexistoval I.

První část v sérii článků týkajících se problému existence Ježíše jakožto historické osoby. Název série je provokativní záměrně. Jako celkové shrnutí situace, jaká nyní panuje mezi historicisty a myticisty informoval poměrně výstižně Kenneth Humphreys. Jeho myšlenky jsem vzal, předžvýkal, přeložil a doplnil poznámky, a zde je:

26.4.2015 v 20:32 | Karma: 20,74 | Přečteno: 2124x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Balabán

Kašlu na rácio, jedu metafyziku!

"Já už kašlu na rácio," říká mi kamarád, "Já už teďka jedu jenom metafyziku." Když jsem tento výrok zaslechl poprvé, celkem mě to pobavilo. Ovšem, když se nad tím zamyslíme trochu do hloubky, je to výrok se kterým by v podstatě souhlasilo mnoho lidí a mnoho se jich podle něj chová. Vždyť už reformátor Martin Luther nazval rozum děvkou ďáblovou, které je třeba se zbavit, protože "ve věcech duchovních nikdy na pomoc nepřijde." A nejen ve věcech duchovních.

14.4.2015 v 3:48 | Karma: 17,48 | Přečteno: 1241x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Pro koho vysílá ČRo Vltava?

Česká rádia se ve většině nedají poslouchat. Není mi jasné, která parta feťáků pervitinu, kokainu nebo jiných stimulačních drog vymyslela současný formát, nicméně, ten formát samotný je důvodem, proč si rádio pouštím jen málokdy a je to škoda, protože rádio je podle mého názoru skvělá věc, pokud se dělá pořádně.

5.4.2015 v 12:33 | Karma: 23,44 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Média
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.