Jak jsem prohrál

14. 04. 2016 17:11:44
Dnes bych se chtěl zamyslet nad internetovými diskusemi, spory a hádkami. V jedné z nich jsem včera prohrál na celé čáře.

Většina z vás to jistě zná. Ať už na facebooku nebo jinde, občas se s někým pustíte do řeči na nějaké téma s tím, že vám jde o nějakou věc, jenomže po čase se diskuse stočí ad hominem, tedy místo diskuse k věci se už probírá jenom to, kdo, je větší pitomec případně mentálně vadný člověk, padají různá prohlášení o tom, že by dotyčný měl vyhledat péči psychiatrů a pod., protože vaše argumenty jsou přece tak dobře formulované a podložené a on má pořád tu drzost to neuznat.

Včera jsem přestoupil onu pomyslnou hranici ještě únosného a po několik dní se táhnoucím sporu, jehož jádro se přesunulo od věci k osobám vedoucím diskusi, jsem už ztratil trpělivost a vynadal jsem dotyčnému jak svini do koryta. V návalu vzteku a frustrace nad tím, že i když mám uznání pro některé jeho teze, on nejeví ani ždibec ochoty uznat některé moje argumenty, jsem nad možnými důsledky nepřemýšlel a prostě jsem to udělal. Litoval jsem toho prakticky hned v zápětí.

Nejde ani tak o to, že jsem dotyčného urazil. Myslím si, že při všech jízlivostech a nadávkách, které se vyskytují prakticky všude na internetu, kde je čtenářům či divákům dána možnost vyjadřovat svoje názory, je prakticky už nemožné někoho urazit, ať by šlo o sebehnusnější nadávky. Jde o to, že jsem se zachoval tak, jak to protistrana očekávala a potvrdil jsem tím to, co o mně tvrdil, totiž, že veškerá motivace mého jednání v oblasti kritiky náboženství se zakládá na nenávisti. Prohrál jsem vlastním přičiněním.

Jsou lidé jako třeba Thel Thomas Akira, jehož článek jsem tady zveřejnil, který ačkoliv jeho jednání považuji v pár ohledech za hodně arogantní a povýšenecké, prezentuje argumenty a teze, se kterými stojí za to polemizovat a myslím si, že má smysl věnovat pozornost jeho názorům. A potom jsou tady lidé, kteří nehodlají vest dialog, ale využít všechno, aby vám řekli, že jako člověk nestojíte za nic. Je potom velkou chybou potvrdit jejich domněnku tím, že se zachováte přesně podle toho, z čeho vás osočují.

Ano, přiznávám, že jsem prohrál. Přiznávám, že se občas i při nejlepší vůli chovám jako hulvát, za jakého mě věřící mají a poškozuju tak ostatní ateisty, protože tím potvrzuju stereotypní představu, kterou věřící o ateistech mají, že jde o lidi nenávistné, psychicky labilní, kteří si léčí komplexy apod. Ostatně pamatuji si, že když jsem ještě sám věřil, ateisté mi přišli taky takoví. Například, Richarda Dawkinse jsem považoval za arogantního a nenávistného člověka.

Není to ovšem nenávist na základě které dělám to, co dělám. Jde spíš o údiv nad tím, co náboženství a věřící mysl dokáže vyplodit, jaké konstrukty dokáže vytvořit aby obhájila své konání a jednání. To mě fascinovalo dávno předtím než jsem se ateistou vůbec stal.

Tahle prohraná diskuse mě však přivedla k jednomu poučení. Občas prostě natrefíte na někoho, o koho se rozbijete, ačkoliv to vůbec nemáte v úmyslu. Nakonec se - třeba i jen na moment - stanete tím, co z vás chce protistrana mít. A proto je důležité ještě předtím, než se s někým do diskuse pustíte, si ujasnit to nejzákladnější - o čem chcete hovořit, a čeho chcete docílit. A potom taky - zda daný člověk se svými argumenty a stylem vyjadřování vůbec stojí za to, abyste mu věnovali svůj čas. Protože v danou chvíli existují minimálně tři užitečnější činnosti, které byste mohli dělat místo toho.

To je k tématu asi všechno, hulvát domluvil. Howgh.

Toto je Cesta nevěřícího, cesta ateisty.
Jsem taky na youtube a na facebooku.

Autor: Lukáš Balabán | čtvrtek 14.4.2016 17:11 | karma článku: 20.04 | přečteno: 1368x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2070 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1468

Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...