Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Je to dlouhý, a hloupý - doufám, že tím neurážím pana Balabána, protože je jenom překladatel. Autor si nejspíš tenhle můj příspěvek nepřečte, a tak mu nebude vadit. Takže jen jednu poznámku - to, že se většina lidí, autorit, odborníků, expertů a kdo ví čeho, na něčem shodne, nemusí ještě nutně znamenat, že je to pravda. V lidské historii je takových případů hodně, a v samotné vědě snad vůbec nejvíc. A i když tito evangelisté ateismu můžou puknout vzteky, jisté je jenom jedno - za 100 let bude jejich "vědecké" učení vypadat úplně jinak, ale víra bude pořád stejná a věřících lidí bude pořád stejně. A ti nejzarytější ateisté budou dál na smrtelné posteli volat Boha o pomoc :-)

0 1
možnosti
JD

Ano, i psychologové (jak uvedl např. pan Hubálek) se shodují, že ve společnosti se rodí vždy určité procento hlupáků. Takže víra v bubáky bude fungovat pořád.

0 0
možnosti
PK

P14a16v89e84l 58K13u98r89a85l

31. 8. 2014 21:25

Že život neexistuje ve fixované formě a neustále se mění lze experimentálně dokázat třeba na psech...

Zařazovat vůbec třeba Vlkodava a Yorkshirského teriéra do jednoho druhu je jenom důkaz utkvělosti na nesmyslném historickém detailu že jsme to kdysi vyrobili z šedého vlka tím že jsme selektovali které potomstvo necháme rozmnožit místo toho aby se to rozhodlo podle toho které v přírodním prostředí chcípne protože nebude mít dobré kombinace znaků na přežití.

(Prostředí se s časem mění tak se mění i to kteří jedinci přežijí a předají své kombinace znaků dál)

Gregor Mendel to zvládl s hrachem a s včelami... octomilky a nebo virus HIV nebo chřipky jsou také vynikající příklady.

Problém je že většina lidí není chopna používat ani své vlastní smysly pořádně a dívat se na to se opravdu děje.

0 0
možnosti
RJ

R52a50d95e51k 97J81a57r47o11š

31. 8. 2014 18:43

Myslím, že ideální je zlatá střední cesta. Vlastní rozum říká, že na základě současných vědeckých poznatků to na existenci (jediného) Pána Boha moc nevypadá. Proto jsem věřící katolík pouze na 50% s tím, že jakž takž v rámci možností dodržuji desatero (asi jako Waldemar Matuška ve slavných "Všichni dobří rodáci"), dobrovolnicky pomáhám Řádu Maltézských rytířů a několikrát do roka zajdu do kostela Panny Marie pod řetězem zejména na tamní proslavenou Půlnoční mši Jana Jakuba Ryby. Pokud tedy Pán Bůh existuje, tak doufám, že bych snad mohl s odřenýma ušima do toho nebe projít.;-)

1 1
možnosti
VS

Nelze být katolík na 50% procent. To je nejhorší omyl dnešních "katolíků". Přestože děláte víc než někteří jiní, nelze se spokojit s 50% procenty. Jestliže podstata zákona a proroků (kam desatero spadá) je "Miluj Hospodina, Boha svého, celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí." a "Miluj svého bližního jako sám sebe.", potom polovičatý přístup není správný ani omylem. Jestliže katolík miluje Boha, pak mu musí být na blízku a nejblíže-ji je mu na mši v Eucharistii. (Víte vůbec co je reálná přítomnost?) Spoléhat se na to, že nějak se tam dostanete s odřenýma ušima je čiré šílenství.

Co řekl o zlaté střední cestě sám náš pán Ježíš Kristus:

"Znám tvé skutky, že nejsi studený ani horký. Kéž bys byl studený nebo horký! A tak, že jsi vlažný a ani studený ani horký, vyvrhnu tě ze svých úst." Zjevení Janovo 3, 15-16

1 0
možnosti

Mám pocit, že jsem se ocitla o 30 let v minulosti a četla podklady pro komoušské školení v rámci VUML (Večerní universita marxismu-leninismu) ;-D...naštěstí vypadáte docela mladě, tak třeba časem zmoudříte a nebudete takové hovadiny považovat za "jedinou pravdu"

1 3
možnosti
JD

Takže vyjádřit pochybnosti o existenci nadpřirozených bytostí je nějakou ukázkou komoušského školení? 8-o

0 0
možnosti
RJ

R94a31d75e91k 35J48a88r97o59š

31. 8. 2014 16:03

Však on vám to ten fousatej dědeček tam nahoře pěkně spočítá, ateisti jedni zapráskání... Rv;-D

2 1
možnosti
JD

"......jsem takový ateista, až se bojím, že mě pánbů potrestá....."

1 0
možnosti
JM

J66a60n 22M89e16r40t74a

31. 8. 2014 15:56

Já vidím velký problém v tom rozdělení na prodavače hrnců a vysavačů a na ovce. Samozřejmě to nejsou jediné možnosti. Spousta profesionálních kreacionistů jsou prostě sami oběťmi náboženské indoktrinace, jsou oběťmi různých psychologických biasů. Strachu z pekla, kterým jim brání v pochybování. Toho, že během indoktrinace si začali vlastní identitu, vlastní hodnotu, spojovat s vírou v boha. A tak podobně. Přitom jedna součást jejich víry jim říká, že mají svou víru hlásat světu. I když peníze, moc a věhlas korumpují. Takže se motivace mohou i směšovat nebo jedna přecházet v druhou. Málokterý hlasatel použije téměř veškeré peníze k propagaci náboženství a v osobním životě zůstane žít skromně.

0 0
možnosti
FL

Někdy máme pocit že je něco racionální a logické. Někdy máme pocit že existuje Bůh (tedy alespoň někdo). Proč vsázet na důvěryhodnost toho prvního pocitu, proti tomu druhému?

0 0
možnosti

On je pro věřící ten problém, že když je to zapsáno ve svatých knihách (které prý pocházejí od Boha), musí to být doslovná pravda, i kdyby čert na koze jezdil. Já toto myšlení moc nechápu.

1 1
možnosti
JM

J29a78n 44M56e75r38t70a

31. 8. 2014 15:45

Jak pro které, mnozí věřící nemají problém uznat, že ve svatých knihách jsou chyby, rozporná tvrzení apod. Ale jsou i takoví, kteří odmítnout uznat jakýkoli rozpor v knize, kterou považují za svatou, případně odmítnout uznat, že co hlásají, je proti nějaké části oné svaté knihy. (Ono třeba u Bible ani v podstatě nejde nebýt s něčím v rozporu.) A bohužel jich není málo.

0 0
možnosti
JN

J63o12s28e17f 24N26o87v71a14k

31. 8. 2014 14:45

atheismus je sam o sobe prekonana paveda, autore. nejsme jiz pred rokem 1989.:-)

3 6
možnosti
KD

Asi nevíš co ateismus je. Je to skeptická pozice, kdy neexistuje dostatek důkazů pro existenci toho, kterého boha. Každý je ateista vzhledem k nějakým bohům (např. antickým). Tedy nevěří v ně. Většina lidí je ateista vzhledem k všem kromě těch (toho) jeho. Lidé ci se označují jako ateisté, tím většinou mají na mysli fakt, že nemají žádnou výjimku a jejich názory jsou tedy logicky konzistentní (většina věřících dokáže hezky vysvětlit proč víra v ostatní bohy je nesmysl, ale nejsou schopni vidět sami, že ostatní zase umí vysvětlit proč je víra v toho jeho nesmysl).

4 3
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.