Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Pěkný článek R^R^

Ale vidíte sám, jaký má efekt. Okamžitě se vynoří pár vykladačů Bible, kteří svými mnohořádkovými příspěvky zamoří celou diskusi. :-)

1 0
možnosti
JS

Zato Vy jste to tady argumentačně přímo rozsekal ;-D

0 0
možnosti
DM

Milý Lukáši, nevím, kdo Vám zanechal zmíněnou navštívenku. Jsemale rovněž SJ a rád byl doplnil několik poznámek. Předně ale děkuji za laskavýa neútočný tón celého článku, který se příjemně četl. Dovolím si ale opravitněkolik nedorozumění.

1) Izrael Finkelsteinz Univerzity v Tel Avivu, je bezesporu zajímavý nekonvenční archeolog. Věci alenejsou, tak, jak je popisujete. Viz http://en.wikipedia.org/wiki/The_Bible_Unearthed

Finkelstein v prvé řadě zastává poněkud rozporuplnoutezi, že co se nedochovalo, to neexistovalo. To samozřejmě přitahuje pozornost,je ale taková teze skutečně rozumově obhajitelná? Pro příklad: My dnes třebanevíme, kde je pochován F. V. Hek (F. L. Věk), vůbec netušíme, kde zemřelVáclav Thám apod. Znamená to, že za 200 let budou moci nové generace oprávněně prohlásit,že nikdy neexistovali? Že jejich díla vyprodukoval někdo úplně jiný, kdo chtělpodpořit myšlenku obrozenectví? Takhle to přece nefunguje. Je celá řada věcí,které se nám nedochovaly a pokud nemáme opravdu vážné důvody, většinou sespokojíme s nepřímými důkazy. Neexistujítřeba prakticky žádné důkazy o existenciFrancké říše, přesto její existenci přijímáme jako fakt (http://cs.wikipedia.org/wiki/Fransk%C3%A1_%C5%99%C3%AD%C5%A1e).

Král David pro Finkelsteina určitě není mýtem, protože dobřeví o existenci nápisu „Davidův dům“ z roku 1993, o kterém se pak sám vyjádřilslovy: „Biblical nihilism collapsed overnight with the discovery of the Davidinscription“. Viz např.: http://books.google.cz/books?id=CRBpNVxmhnYC&pg=PA48&lpg=PA48&dq=Biblical+nihilism+collapsed+overnight+with+the+discovery+of+the+David+inscription&source=bl&ots=EO94QiCdy2&sig=yexXFYY8b0edsO-S6FOT95s3KHs&hl=cs&sa=X&ei=f8o-VIq6J4jnygP-1IHYBA&ved=0CCkQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false

Podobně je to s dalšími Vašimi argumenty.Body 2, 3, 4 vkládám samostatně…

0 0
možnosti
Foto

Milý Davide, pokud má být Bible tak výjimečná, jak vaše náboženská společnost tvrdí, čekám od ní absolutní dokonalost a shodu s tím, co nacházíme ve skutečnosti. Nic menšího. Nehodlám podřizovat svůj život výmyslům, starověké politické propagandě a mýtům. Tečka.

2 0
možnosti
JS

Sice o Bibli píšete, že jste ji studoval, že jste některé její knihy přečetl několikrát a že některé pasáže dokonce znáte nazpaměť, ale Vaše poněkud amatérská argumentace proti Bibli o tom příliš nesvědčí.

To, že nebyly nalezeny materiální důkazy o existenci nějakých osob přece automaticky neznamená, že tyto osoby neexistovaly.

Cyklus národních českých pověstí je v mnoha ohledech inspirován právě Biblí. Například v pověsti o Praotci Čechovi je zcela názorná paralela s Mojžíšem v knize Exodus. Dokonce jsou použity i shodné výrazy (oba z vrcholu hory vidí zemi oplývající mlékem a medem). Nejde o analogii dvou nezávislých příběhů, jestliže víme, že jeden vychází z druhého a jsou tedy na sobě závislé.

Píšete nesmysly o tom, že král Šalomoun měl vládnout v Izraeli ve 14. století př. n. l, tedy za vlády egyptského faraona Achnatona. Pokud Šalomoun existoval, tak vládl přibližně mezi lety 970 a 931 př. n. l. V žádném případě nebyl současníkem Achnatona. Jak jste na to přišel?

Některé Vaše závěry vyznívají dokonce poněkud směšně. Například píšete: "Koneckonců, ani pro samotného Ježíše, který by svým životem a dílem měl zanechat ve své historické době výrazné a těžko přehlédnutelné stopy, nenalézáme vůbec nic." A jaké památky si představujete? Vám nestačí, že jeho jméno je neznámějším jménem světa? A to navzdory tomu, že se proslavil jen tím, že hlásal lásku k bližnímu, byl ukřižován jako nejsprostší zločinec a i na tom dřevě se modlil za své katy?

Pokud bych Vaše kritéria autentičnosti starověkých textů použil pro spisy Homéra, Platóna, Sókrata, Aristotela nebo Pithagora, pak bych nutně usoudil, že tyto osobnosti neexistovaly, protože nejstarší dochované opisy jejich děl (opisy, nikoli originály) jsou staré kolem jednoho tisíce let.

Nechci obhajovat pojetí víry Svědků Jehovových, ale ve Vaší argumentaci je tolik faktických i logických chyb, že pokud jste na tom založil svůj pocit štěstí a svobody, tak Vám to bude v dohledné době dost haprovat...

1 2
možnosti
Foto

Používat kritéria autentičnosti můžete na koho chcete. Jde o to, že ani Platón, ani Sokrates či Pythágoras nemají církve, které by je považovaly na boholidi, bytosti dvojí postaty, spasitele od hříchu a podobně. Opět, pokud někdo tvrdí, že Ježíš byl něco víc než jen člověk, měl by to mít čím doložit, nebo to netvrdit.

1 0
možnosti
DR

Dobrý den pane Klímo. Chtěl bych se vyjádřit k vašemu komentáři. Jestliže myšlenku, že vesmír někdo stvořil odmítáte proto, že je to proti vašemu egu, pak je jasné, že v této věci nejste objektivní. Předem vylučujete jednu z možností, protože jaksi nechcete, aby to tak bylo. "Malé a lidské"? 1+1=2 ... to je taky "malé a lidské"? Pokud tím myslíte "srouzumitelné a jasné", tak to beru. Myslím, že nesrozumitelná slova často slouží jenom jako keř, za který se schovávají ti, kdo nedokážou dát srozumitelný a jasný protiargument.  Vznik vesmíru je samozřejmě složitá otázka. Nedávno se vědci v laboratoři CERN pokusili simulovat jeho "vznik". Nakolik věrně simuloval realitu, to si netroufám odhadnout. Ale dovolím si k tomu jeden malý a lidský postřeh. Aby ho mohli simulovat, bylo třeba pro něj připravit podmínky. Vyžádalo si to spoustu práce mnoha mozků. Jen tak samo by to nevzniklo. Kdyby se jim nepodařilo udržet citlivé podmínky v urychlovači, nevyšlo by to. A ještě jeden velmi lidský postřeh: když už bylo všechno připraveno, bylo třeba, aby někdo zmáčkl tlačítko. Takže za simulovaným vznikem vesmíru musela být inteligence a vůle. A co za tím skutečným?

0 0
možnosti
MK

Myslim, ze jste me nepochopil. Neni to proti memu egu. Je to proti egu lidskemu. Pokorne hledim do vesmiru a necitim se na to jej soudit. Vase logika je lidska. Samozrajme to neni spatne. Bojim se ale, ze neni vhodne se ji drzet i v tomto pripade. Prece jen, Newton plati jen v nasi vztazne soustave, Einstein taky neni vseobecne platny, byt je specialni, dokonce kocka pana Schroningera nekolikrat obmenila srst. Zabrouzdame-li do teorie strun nebo jednotneho pole, logika bude uplne jina. Proto trvam na tom, ze clovek dnes jeste nemuze potvrdit ani vyvratit existenci boha.

0 0
možnosti
DR

Děkuju za váščlánek. Líbí se mi, jakým tónem jste ho napsal, proto přidámpár slov do diskuse.

Pocházím z ateistickéhoprostředí, považuju se za skeptika, a od evoluční teorii k Bibli mě přivedlrozum. Ze všech věcí, o kterých jste psal, se vyjádřím ke vyberu třem (velmistručně).

 

1. Doklady oexistenci biblických postav.

Najít hmatatelnéarcheologické důkazy o existenci konkrétního člověka ze starověku je samozřejmětěžké, a netýká se to jenom biblických postav. Ale třeba právě zmiňovaný králDavid do skupiny "nedoložených" nepatří. V roce 1993 byla nanalezišti Tel Dan objevena stéla z 9. století př. n. l., na které se o králi Davidovipíše.

2. To, že vesmíra Zemi musel někdo inteligentní vytvořit, je logické. 

Každý stroj jeněkým sestrojen, má inteligentního tvůrce (stroje typu páka nechme stranou).Stroj, který naprosto ekologicky vyrábí stavební materiál, topivo, jídlo akyslík zároveň - takový stroj lidé zatím nesestrojili. Nemají na to. Je to nadjejich inteligenci. Takový stroj přesto existuje, je to strom. Když si vezmetedo levé ruky semínko z jabka a do pravé iphone 6, pokročilejší technologiidržíte v levé ruce.

 

3. To, co lidemradí Bible, je užitečné.

"Lepší jeskromné jídlo tam, kde je láska, než bohatství a s ním nenávist." Když čtutahle slova z Bible lidem u dveří, většinou s tím souhlasí. Dobré vztahy vrodině jsou pro štěstí člověka důležitější, než mít spoustu věcí. Dneska rodinnévztahy často nemají zdaleka takovou prioritu, jako peníze. A lidé v bohatšíchzemích podle průzkumů nejsou šťastnější, než lidé v chudých zemích. Ale můžoubýt, pokud se nad těmito slovy zamyslí, a proto si myslím, že Bible dnes máHODNĚ co říct.

0 0
možnosti
DR

Omlouvám se, překopíroval jsem text z Wordu a poslepovalo to některá slova...

0 0
možnosti
Foto

Zatímco jsem četla Váše řádky, vlétla do místnosti, v níž se nacházím, zvědavá koňadra. Sedla si na vyvýšené místo a dlouze se rozhlížela. Pak si dala kolečko po celé místnosti, dvakrát pískla a zmizela otevřeným oknem. 

Pro případ, že měla zájem o Váš velmi  zajímavý článek, sdílím ho přes FB (neboť pochybuji, že najde odvahu vrátit se osobně).

0 0
možnosti
OP

Vtipný článek. Jen podotýkám, že Svědky Jehovovy ani nikoho dalšího, pro koho je Bible celoživotní autoritou, nepřesvědčí, pouze vyděsí. :-)

1 0
možnosti
Foto

podívat se na svět a události vlastníma očima je fajn doporučení:-):-)

0 0
možnosti
PJ

tak tak, jedině my bezvěrci a neznabozi jsme absolutně svobodní a spokojení člověkové

1 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.