Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tak jistě, že se dá najít spousta dobrých věcí napříč literárními žánry. I pohádky, které se předávají ústně z generace na generaci - často je v nich nějaké důležité poučení. Bible je ale výjimečná něčím jiným.

0 0
možnosti

J88o82s89e52f 21P24o26t96r

16. 11. 2014 19:48

Ještě, pane Balabán, i když už jste téměř na konci rubriky, s ne moc výtečnou karmou pouhých 14,48,  bych vám chtěl připomenout korupci.

V míře korupce jsou na chvostě zemí světa, někde mezi zkorumpovanými zeměmi střední Afriky. Nové zákony, předpisy, nařízení, opatření, dokonce celé hnutí a nic s korupcí v ČR nehne. Víte proč ?. Protože to lidi nemají ve vědomí, jsou bez morálky, řídí se heslem nekradeš, okrádáš rodinu.

Nakonec všechny ty zákony vedou k situci, že se odpovědní lidé bojí něco dělat, pomalu v činnosti ustáváme, usínáme, až najednou budeme mrtví. A to jenom díky vám a vám podobným, kteří tak podkopávají  jednu z nejskvělejších civilizací.

2 2
možnosti

Jednak se jedná o index VNÍMÁNÍ korupce, tedy subjektivní měřítko a jednak se tradiční katolické země jako Brazílie, Argentina nebo Itálie umístily daleko za námi a s tradičně katolickým Chorvatskem jsme na stejné příčce. Takže bych s tím křesťanským moralizováním byl na Vašem místě trochu opatrnější.

http://www.transparency.org/cpi2013/results

0 0
možnosti

Váš názor je, že Bible není "nic víc, než jedna z mnoha knih". Jenže Bible je ve skutečnosti nejpřepisovanější, nejvydávanější, nejpřekládanější a nejkomentovanější knihou světa, a to zcela bezkonkurenčně. Bible nezískala přízvisko "kniha knih" jen tak náhodou. Něco na ní je, jinak byste o ní nepsal. Přiznejte si, že ne Bible, ale spíše Váš článek je jedním z mnoha. Možná si to ani neuvědomujete, ale i Vy se snažíte vůči Bibli nějak vymezit. 

Pro srovnání uvádíte Tolkienovu ságu Pán prstenů. Uvědomujete si, jak velmi se tato zajímavá kniha inspirovala Biblí?

Hlavní hrdina jménem Frodo, nejmenší a nejposlednější ze všech, má nejčistší srdce, takže dokáže nést zlo k jeho konečné porážce sám. Frodo má řadu přátel – mocného a moudrého čaroděje, statečné a obětavé bojovníky, krále, kamarády z vesnice i věrného přítele, ale náklad zla je schopen nést jen on.

V Kristově době byli v Izraeli mnozí muži, kteří měli velké bohatství, velkou moc i velkou moudrost, byli tam vzdělaní učitelé lidu a zákonníci, přesto směr dějin určil laskavý tesař popravený za svou dobrotu jako zločinec, který na svých zádech nese zlo celého lidstva.

Bible neříká nic o tom, že by lidé před Kristem nedokázali konat dobro nezištně, nebo že by nedokázali upřímně milovat. Naopak. Říká, že právě tito lidé byli, jsou a budou svatí. Vám se zdá, že pojem "křesťanské hodnoty" je zbytečný, že stačí jen "penzum obecných lidských hodnot", které považujete za prakticky shodné s křesťanstvím. Tak proč tedy odmítáte křesťanství? Protože Vám tam něco přebývá? A co když to, co se Vám zdá, že přebývá, je podstata těch hodnot? Počítáte i s možností, že třeba nemusíte mít pravdu? To přece patří do výbavy člověka, který pravdu hledá.

Ptáte se například: "oč je Pán prstenů horší než Bible?". Jaký smysl má taková otázka? Chcete snad Bibli nahradit Pánem prstenů? A nebo mají obě díla hodnotu, kterou by jen pošetilec vyjadřoval slovy "lepší" a "horší"?

4 0
možnosti

Sám Tolkien prohlásil, že Frodo je postava inspirována Kristem a Davidem. Stejně tak mluvil o dalších postavách, kde pro ně vzal v Písmu inspiraci. 

Můj pocit je, že autor z nějakého důvodu chce válčit s křesťanstvím.

0 0
možnosti

J38o47s93e95f 87P97o66t45r

16. 11. 2014 18:48

Přece jenom nemáte stoprocentní pravdu.

Víte o tom, že Češi kradou nejvíc v obchodech v celé Evropě?, Že v okolí našich sousedů jste tím dobře známí?

Víte o tom, že např. v Praze je 90% pohřbů bez  obřadu? Víte o tom, že to svědčí o porušené lidské přirozenosti ?.

Pořet rozvodů, počet dětí, které se narodí bez oficiálního sňatku, na tom jsme na špici Evropy, ale možná i světa.

Kromě toho, aby bylo jasné, Češi nejsou ateistický národ, většina Čechů věří na entity od horoskopů, přes převtělování duší až k mimozemšťanům.

3 0
možnosti

Víte, kolik dnes stojí pohřeb s obřadem nebo bez obřadu? Víte, že mnoho lidí na to prostě nemá peníze? 

Ostatní vaše plky komentovat nebudu.

1 2
možnosti
Foto

R^  Přesné. Beru úsloví, že něco je "nekřesťansky drahé", ale ne takové, jako je například "co chcete od národa, kde jsou samí ateisté". Ráda Vás čtu, škoda, že oba nemáme čas důkladně pokecat. Hezkou neděli všem.

0 0
možnosti
Foto

Jestli ale ony příměry v Tolkienových knihách nejsou náhodou pod vlivem toho, že to byl hluboce věřící člověk. Zamýšlel jste se nad tím, autore?

2 2
možnosti

Tolkien se nikdy netajil tím, že Pán prstenů vychází z křestanské nauky :)

2 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.