Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tojednoho dne přišel nebeský Bůh a řekl lidem:

"Odteď budete 24.- 25. – 26. 12. slavit Vánoce a sice tímto způsobem ažádným jiným!"

Tak byly založeny ony původní a jedině správné Vánoce? Kde a ve kterém roce seto prosím událo?

Cose týče Vánoc letošních, dovoluji si tvrdit, že jsou, jako každé minulé, předněvěc rodinná a jako takové si je každý může slavit jak se mu zachce. Pokud přitom ostatní neruší, může klidně žít i v představě, že on slaví ty jediněsprávné, zatímco všichni okolo ty chybné, ze kterých se původní smysl vytratil.

Vždyť na to nejsou žádné předpisy. Kdo se např. domnívá, že dárky kazí typůvodní správné Vánoce, ať svým dětem nedá nic. Jistě mu jednou přijdou pěkněpoděkovat, jaké krásné dětství jim svojí nadřazenou chytrostí udělal.

 

Všem, kteří stejně jako já kašlou na předvánočnínákupní horečku až šílenství, kteří se tak jako já nedají nalákatsebebarvitější reklamou k nákupu veskrze užitečných, avšak zbytečnýchvymyšleností a výrobků (a to nejen před Vánoci, ale nikdy), kteří stejně takjako já obdarovávají svoje bližní dárečky a dárky většinou ryze nepraktickýmianebo ryze osobními nikoliv proto, že je zrovna v kalendáři nějaké umělé datum,ale proto, že milují úsměv ve tvářích a záblesk radosti v jejich očích. Kteřívšak také stejně jako já kašlou na katolicky laděné Vánoce, plné řečí o pokořea chudobě v bohatých ornátech v pozlacených chrámech. Nám, kteří si nenechali zmozku a hlavně ze srdce ukrást a nábožensky přeonačit zimní slunovrat, tenfantastický okamžik obratu, obratu k lepšímu, kdy se opět začíná protahovatden, přibývat světla a kdy je pochopitelně nejvhodnější čas si připomenout, žezima a tma nepovládnou navždy, že zase přijde jaro, slunce a teplo. Že vneúprosném toku času stále žijeme, stále můžeme milovat, stále jsme milováni. Anetřeba nám k tomuto každoročnímu připomenutí bodu obratu ani pohádky o narozenínadpozemšťana a životu věčném.

Buď pochválen zimní slunovrat!

A totéž přeju i vám.

0 0
možnosti

P53e22t93r 59H56o75r27á88k

9. 12. 2014 20:48

No jo, zase je tady ta oslava slunovratu. Nebo snad saturnálie?

0 0
možnosti

V závěrečném odstavci uvádíte: "Každý ať tyto svátky slaví prostě tak, jak dovede. Nevidím důvod proč do toho lidem žvanit…"

Přesto jste se rozhodl žvanit o tom přesně jedním tisícem dvěma sty jedenačtyřiceti slovy.

A nejenom to. Rozhodl jste se, že do toho budete žvanit nejen autorům "vánočních fňuků", ale také těm, kdo "mají potřebu šroubovat na to fiktivní příběh o narození Ježíše", případně těm, kdo mají potřebu "oplést a okecat to nějakými duchovními žvásty, gesty a rituály".

Zároveň lidem servírujete ten pravý a správný pohled na vánoční svátky, který je vskutku objevný: "jejich pravý lidský smysl je stále tentýž - být spolu a mít se dobře v nejtemnějším období roku."

Pokud byste napsal jen tuto jednu jedinou větu, řekl byste právě to důležité, podstatné a také krásné.

Místo toho jste sepsal jedno z těch "vánočních fňukání a bědování", které sám kritizujete.

2 1
možnosti

Já jsem v tom textu žádné vánoční fňukání nepostřehl. Rv

2 1
možnosti

R^ - karma s hvězdičkou...přesně tohle jsem nosila několik dní v hlavě - takže už to nemusím psát :-)

1 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS