Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Klasický článok p. Balabána - nakydať na kresťanstvo čo sa dá...

Takýchto ľudí chápem ako vyslovených úbožiakov, čo dokážu len a len kritizovať. Tam ale ich schopnosti končia...

Je to zaujímavé, ako presvedčení ateisti majú nutkavú, až obsedantnú potrebu vystupovať proti náboženstvu. Kresťania voči ateistom takú potrebu necítia - a to ani v kázňach na svätej omši. Tie totiž nebývajú o ateistoch (tí kňazov nezaujímajú), ale o kresťanoch...

0 1
možnosti
Foto

Jasně, když nejsou kecy k věci, tak hodíme ad hominem. A ano, když někdo věří blbostem, mám potřebu ho na to upozornit. Předmět vaší víry je nesmyslný a nemáte žádný skutečný důvod v něj věřit. Žijte s tím.

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé čtení :)

1 0
možnosti

Pane Rothe, toho kdopíše o svém ateismu nebo o ateismu druhých hned nazýváte militantním ateistou abojíte se, protože tato země má podle vás špatné zkušenosti s ateismem. Podletéto logiky by každý kdo píše o svém katolicismu nebo protestantismu atd. muselbýt také militantním křesťanem, ale křesťanská militantnost vám zřejmě nevadí. Sámsebe nazýváte vzdělaným křesťanem a protestantem. Takže musíte vědět, že tatozemě má špatné zkušenosti také s křesťanstvím od samého počátku, s husitstvím,s protestantismem a nakonec i s násilně vnuceným katolicismem. Protomy ateisté s obavami sledujeme dnešní masivní křesťanskou propagandu podvedením představitelů katolické církve. Kdo je tady více militantní? Kdo má v našízemi více postavených kostelů a symbolů? Takže se uklidněte a nebojte seateistů. Oni mají také právo veřejně projevovat své názory a obhajovat svůjateismus. Nebo chcete, abychom se všichni nechali pokřtít? To tady už jednoubylo a skončilo to první světovou válkou, ve které bojovali křesťané protikřesťanům. V každé sebemenší vesničce můžete najít pomník se jmény padlýchv té válce, do které se rukovalo pod heslem „ Za Boha, císaře a vlast.“Padli naprosto zbytečně, protože ta válka nic nevyřešila a navíc z jejich hrůza následků se zrodily totalitní režimy 20. století. Takže příště raději zachovejteklídek a řekněte si, že není vaší povinností hned reagovat.

2 0
možnosti

Diskuse na téma víry a nevíry jsou předem odsouzeny k nezdaru. Příznivci obou táborů jsou pevně zakopáni na svých pozicích a nikdo z nich neustoupí ani o píď. Podobně jsou na tom diskuse kuřáků a nekuřáků, popřípadě zastánců a odpůrců potratů nebo eutanazie. :-)

 

Jinak článek je (jako vždy) dobře napsán. R^

1 0
možnosti

Dobrý den pane Balabáne,

jste první výrazně aktivní český ateista, o kterém vím. Lidí, kteří takové ty hlubší otázky prostě neřeší, potkávám hodně. Takže je fajn narazit na někoho, komu to není jedno. Na Vašich článcích je mi sympatické to, že z nich cítím, že tomu, co říkáte, opravdu věříte (aspoň se mi to tak zdá).

Chtěl bych se zeptat na tohle vyjádření z článku: "Málokdo předpokládal, že by vážně dal ateismu šanci." Zajímalo by mě, jak jste to myslel. Šanci prokázat, že ateismus je pravda, nebo šanci prokázat, že mu ateismus bude víc vyhovovat?

Proč se ptám. Myslím, že člověk může změnit přesvědčení jak z důvodu, že se domnívá, že našel pravdu, tak z důvodu, že našel něco, co mu víc vyhovuje. Mě zajímá ta druhá pohnutka - kdy se člověk snaží oddělit fakta od omylů a od lží, a najít pravdu.

Děkuju!

0 0
možnosti

Teda pardon - ta první. :)

0 0
možnosti

Mám známého, který Boha opustil poté, co mu zemřela matka. A ano, nepochybuji, že takový člověk v Boha tak nějak věřil, ale věřil špatně - nikdy nepřekročil svoji dětskou víru v Boha coby automat, do kterého se hodí modlitbička a vypadne to, co si člověk přeje (tohle dost často bývá zvykem spíš u těch, co byli ve víře vychováni, u konvertitů jako jsem já takové případy moc neznám). Je to pro mě smutný příběh, ale beru jeho rozhodnutí a modlím se za něj. Ale chápu lidi, které taková veřejná exhibice pobouří. Mě ne. Svět je plnej bláznů ;-)

1 2
možnosti
Foto

Ano, například těch bláznů, kteří jsou přesvědčeni o tom, že kosmická židovská zombie jim může dát věčný život, když budou symbolicky pojídat její tělo a telepaticky jí sdělí, že jí přijímají za svého Pána, aby z jejich duší odejmula zlo, které je v nich přítomno, protože první žena stvořená z žebra byla ukecána mluvícím hadem k tomu, aby se svým mužem snědli ovoce z kouzelného stromu.

...případně těch méně pomatených, kteří sice připouštějí, že ta věc s Evou je na palici, nicméně jsou stále přesvědčeni o tom, že mají neviditelného přítele, který manipuluje skutečnost v jejich prospěch, a magickým způsobem před dvěma tisíci lety oplodnil ženu, která mu porodila syna, který pak podstoupil krvavý obětní rituál, aby odejmul na ně uvalenou kletbu a tím je učinil nesmrtelnými.

2 0
možnosti

J13o51s81e71f 19P89o72t58r

31. 12. 2014 17:19

Pan Balabán znovu exceluje.

V USA žije nejméně 200 milionů křesťanů a jeden z nich, považte, dokonce pastor, přestal věřit.

Okamžitě tuto heroickou skutečnost musíme přenést do ČR i s několika nenávistnými vyjádřeními jeho spoluoobčanů a tak ukážeme jací jsou, ti ...  A skutečně souvěrské dušičky ateistické víry okamžitě reagují na svého guru, pana Balabána,  hrozí se toho jak jsou směšní a netolerantní, jen my ateisté  jsme ti praví, my se nikoho nesnažíme přesvědčit na naši ateistickou víru, a když už tak jedině těmi správnými argumenty, a ani nám to nedá moc práce, na to stačí žák druhého stupně ZŠ.

0 0
možnosti
Foto

Reakce zdejších věřících jsou zarážející. Předně: 

Proč máte takový problém připustit, že někdo mohl být upřímně věřícím člověkem a po nějaké době z nějakého důvodu věřit přestal? Proč máte potřebu o něm deklarovat, že když přestal věřit, tak nikdy nevěřil?

A kdyby takový člověk přestal věřit, ale dál předstíral, že věří, tak by to bylo v pořádku? V souladu s okřídleným rčením "fake it till you make it" - hrej to, až tomu uvěříš?

Vaši islámští kolegové mají problematiku apostáze deklarovanou jasně: pokud muslim ztratí víru, nemá ztrátu víry veřejně projevovat, ale hrát dál věřícího. Pokud ztrátu víry veřejně projeví, je za to potrestán, zpravidla smrtí. Jedním ze způsobů, jak se trestu smrti za odpadlictví od víry vyhnout, je právě prohlášení, že dotyčný nikdy nebyl pravý muslim - jako v případě Meryam Ibrahim, kdy soud prohlásil, že tato žena nikdy nebyla pravá muslimka a proto nezasluhuje trest smrti za apostázi; nebo se může dotyčný smrti vyhnout tím, že ho prohlásí za blázna.

Vy tady předvádíte to samé. O ex-křesťanech buď prohlašujete, že nikdy buď křesťany nebyli, nebo o nich říkáte, že jsou blázni. Pan mistr guru Oulický mě tady onehda posílal k psychiatrovi. Narozdíl od muslimů bezvěrce nezabíjíte, NIKOLIV proto, že by to bylo nekřesťanské - vždyť ještě před nějakými třemi sty lety to nebyl problém - ale proto, že jste v tomto státě menšinou a právní normy odvozené z vašich pramenů víry zde, stejně jako šaria, neplatí.

Co je tedy tak těžkého na tom připustit, že člověk může být upřímný věřící a může o víru přijít? 

Kdybych předstíral, že jsem nadále věřící, ačkoliv to není pravda, a z této pozice kritizoval náboženství, církve a prameny víry, tak by to bylo oukej, ale protože jsem veřejně o sobě prohlásil, že nevěřím v boha, tak je to pro vás nezkousnutelné a odmítáte připustit, že jsem dříve věřil ve stejného boha a se stejnou odevzdaností a zápalem jako vy, že někdo takový od víry odpadnout prostě nemůže. Nuže hleďte, může a běžně se to děje. Žijte s tím.

4 1
možnosti

J73a69n 63R53á93ž

31. 12. 2014 16:34

Když někdo věří v Boha s tím, ze Bůh něco za nás řeší, pomáhá nebo trestá, po letech dojde k závěru, že tomu tak není a přestane v existenci Boha věřit, je to čistě jeho privátní rozhodnutí a nikdo není oprávněn jeho jednání ani odsuzovat, ani schvalovat. Jen mne trochu zaráží, že pastor, který dlouhá leta druhé lidi fundamentálně k víře nabádal, tak exhibičním způsobem sděluje pravý opak. Je to zřejmě jeho způsob komunikace, kdy k tomu co delá potřebuje diváky, ale i tak to je jeho privátní záležitost, kterou nemá význam komentovat..

0 0
možnosti

V63í68t 39N43o16v48á10k

31. 12. 2014 14:36

je směšné, jak jsou věřící tak velice netolerantní a v tom se neliší ať jsou jakékoli víry, křesťané, islamisté nebo komunisté, všichni jsou stejní, ochotní své nesmysly vnucovat každému kdo se spoléhá sám na sebe, své blízké a svůj vlastní rozum

3 0
možnosti
Foto

J18a95k14u26b 51R36o93t81h

31. 12. 2014 14:41

Zatím tu své nesmysly někomu vnucují jen militantní ateisté. Otevřete oči.:-/

2 1
možnosti

V dějinách lidstva existovalo tisíce církví. Ve jménu různých Bohů se vedlo tisíce válek a zemřely milióny lidí.

Pokud někdo věří v nějakého Boha, ať věří, ale nevnucuje ho ostatním. Ani já věřícím nevnucuji, že Bůh není. 

Pokud se někdo rozhodl, že už v Boha nevěří, nechápu, proč se na něho věřící zlobí a bohužel nejen zlobí - nadávají mu, to je skutečně křesťanské? Je to přece pouze jeho osobní věc, stejně jako jejich víra v Boha je jejich osobní věc.

3 0
možnosti
Foto

J49a97k87u49b 54R30o43t24h

31. 12. 2014 14:17

Oni se zlobí proto, že z ryze intimní krize víry udělal bulvární show.:-/

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.