Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

No, ono je to spíše rámcově. Stejně tak jako se nedá Bible brát do slova a do písmene, ale musí se jí rozumět. Tomuto se musí také rozumět správně. Pokud se člověk rozhodne žít v manželství, musí se dělat kompromisy a to někdy znamená slevit ze svých požadavků. Už nemůžu počítat s tím, že alespoň prvních 10 let, co mám dítě, budu mít stejný životní styl a možnosti jako dříve. To samozřejmě vylučuje kariéru atd. Kdo má rodinu a děti, ví o čem mluvím. ;-D;-)

0 0
možnosti
OP

Zajímavě otevřené téma. Připomínáte, že i v Novém zákoně se vyskytují dogmata, která dnes málokdo postřehne, nicméně tam jsou. Ve srovnání s islámem je to dvojnásob zajímavé, rozdíl mezi křesťanstvím a islámem je v tom, že křesťanství spoustu dogmat nevnímá jako podstatné, na rozdíl od islámu. Děkuji za článek, byť značně radikální R^:-)

0 0
možnosti
PD

P61e23t46r 19D79o87l14á60k

28. 1. 2015 21:49

s tou nevyhnutností vymírání Vám musím dát za pravdu. Emancipované a materialsmem zblblé EUropanky již halt maj líný "pussy", každá chce max. jedno rozmazlený děcko, aby ji druhý nezkazilo kariéru a postavu... navíc kompenzační čokl nežádá takové nároky, netřeba kojit ani tak dlouho přebalovat, hovn@ se jednoduše nechaj ležet..

0 0
možnosti
PH

P75a93v50e54l 12H72a11m78p34l

28. 1. 2015 16:25

možná by autor mohl napsat, že ta odpověď není jeho, ale že je to celé přeložené z anglického textu

0 0
možnosti
JC

Když to probereme bod po bodu:

1. Nevěřící. Společné ideové postoje manželství utužují, mimoběžné je oslabují, protikladné ničí. Je správné, aby si věřící hoch vzal věřící dívku. Rodina se jim pak bude lépe budovat a manželství bude spokojenější, protože pojedou na stejné vlně.

2. Rozvedená. Selhala jednou, selže i podruhé. S jedním nevydržela, proč by měla vydržet s dalším? A také proč by se měl mladý muž starat o její děti z jejího předchozího manželství? Rada nebrat si rozvedenou je rozumná.

3. Starší. Drobný věkový rozdíl jistě nevadí, ale je-li manželka o čtyři a více let starší než muž, nutně to v budoucnu vyvolá problémy a oslabí soudržnost manželství. A ženy samy si vybírají muže starší a mladšího málokdy, takže ani tato rada není k zahození.

4. Feministka. No tak to je úplně jasné - kdo s takovou vydrží? To je jako oženit se jedovatým hadem. Od feministek se musí mladý muž skutečně držet co nejdál.

5. Sexy kočka. Každého z nás láká, ale většinou jsme si vědomi potíží, které by způsobilo mít ji natrvalo. Pořád se kolem ní bude někdo točit, pořád nás bude pokoušet žárlivost... a až ona zestárne přestane být tak moc sexy a tak moc obletovaná, třeba to psychicky neunese a stane se z ní ublížená hádavá ženština. Příliš sexy kočky je lepší nechat fotbalistům a hochštaplerům.

6. Užvaněná klevetnice je vážný problém. Ona nezavře hubu ani doma (a to je k nevydržení) a navíc způsobí v okolí spoustu problémů, které ne vždy bude manžel schopen urovnat. A bude se divit, proč se mu solidní lidé vyhýbají...

7. Programově bezdětná? No tak proč si ji brát. Kvůli sexu se přeci muž ženit nemusí. Žení se kvůli rodině a budoucím dědicům a pokračovatelům rodu. Nechce-li i muž děti, nepotřebuje manželku. Chce-li děti, musí si vzít takovou, která mu je ráda porodí.

pokračování...

2 0
možnosti
JC

8. Cestovatelka. Ač se to nezdá, i toto je zdrojem potíží. Jakmile tu cestovatelku děti připoutají a omezí, začne být nespokojená. A později začne i děti tahat sebou a stále na další a další místa mezi nové a nové lidi... pokud je muž bohatý nebo pokud má také boty z toulavého telete, budiž, může to s ní vydržet. Většině mužů to ale brzy leze na nervy a kdo také má pořád poslouchat ty výčitky, že nikam nejedou...

9. Kariéristka. To je přeci úplně jasné. Jen muž, který není schopen uživit rodinu (třeba slepý nebo chluchý apod.), může být šťasten s kariéristkou, která ho nechá v domácnosti pečovat o děti a sama bude nosit domů peníze. Většině mužů to vyhovovat nemůže, protože uživit rodinu je jejich úkol a schopnost a o děti a domácnost nedovedou pečovat tak dobře, jako ženy. Od kariéristek raději dál.

10. Souvisí s bodem jedna. Je to vlastně totéž. A pro manželství je oddanost ženy Bohu velkou výhodou. Taková žena se dokáže z lásky k Bohu povznést nad nedokonalosti a selhání svého manžela a snaží se manželství udržet a rodinu budovat. Je-li žena oddána Bohu, má manžel klid a dobrou domácnost a šťastnou rodinu a životní oporu ve své manželce.

Ty rady pana pastora neznámé "církve" jsou pro mladé věřící muže skutečně velmi dobré. A i nevěří se nad nimi mohou vážně zamyslet - pak svůj výběr matky svých budoucích dětí provedou také zodpovdněji.

2 0
možnosti
JC

To je velmi dobrý seznam. To je použitelné i pro katolíky, nejen pro americké prostestanty kdovíjaké denominace.

Něco podobného jsem vždy vštěpoval i našim synům (nejen já, ale i manželka). Ovšem šířeji, s "jedenáctým" doporučením: vyhni se dívkám, které vyrostly jen se svou matkou, eventuelně s matkou a jejími dalšími postupně se střídajícími partnery. Taková holka totiž nemá o fungování normální rodiny ani páru a je od matky naočkovaná k tomu, že otce není pro rodinu třeba.

Náš nejstarší se už oženil a vybral si dívku přesně podle těchto kriterií. Slušnou a skromnou katoličku s velké rodiny. A tak doufáme, že jeho manželství má výrazně větší než dnes obvyklou 50 % šanci na celoživotní udržení.

A co Vy, pane Balabáne, už jste ženatý? A máte děti?

1 1
možnosti
Foto

Větu o tom, že žena má být podřízena svému muži, budeme těžko interpretovat ve smyslu, že má být jeho tupou otrokyní, víme-li, že hned po této větě následuje: "a muž ať ženu miluje, jako Kristus miloval církev". Kristus totiž církev miloval tak moc, že za ni neváhal zemřít.

3 0
možnosti
Foto

Podle Ježíše je největší z přikázání (necituji ale smysl nekomolím): "Miluj Boha nadevšecko a bližního jako sebe." Třeba toto je dle mého chápání v jasném rozporu s otroctvím.

3 0
možnosti
JP

J55o87s11e45f 87P88o37t73r

27. 1. 2015 22:36

Pan Balabán plánovitě napadá křesťanství a často jako obraz všech křesťanů si bere nějakého nevýznamného "pastora Kima".

Ale pane Balabáne podívejme se na ten problém t.j. manželství a rodiny, který jste nahodil,  z hlediska pokrokové, ateistické ČR. V současné době dost podstatná část zůstává v partnerském svazku, o čemž sice není žádná statistika, ale je známo, že velice často si partneři zabalí kufr  a jdou o číslo dál ve smyslu akce "Kulový blesk"

Manželství. Zde se 50% rozvádí na z toho ženy podávají návrh na rozvod v 80%. Z toho vychází, že 40% žen je se svými partnery tak nespokojeno, že manželství zničí.

Přitom, podle sociologických výzkumů asi tak 10% lidí není schopno soužití - alkoholici, nemakčenkové, hysterici, hádaví. I tak vychází, že 60% rozvodů jsou bezdůvodné, jen nezvládnutelné ženské emoce. 

U nás, v lidských vztazích, není nic normálního. Tak si pane Balabáne ,zase  tak nevyskakujte.

1 0
možnosti
JP

J25o94s30e48f 90P36o85t80r

27. 1. 2015 23:41

Tak pane Balabáne,

očekávám vaši duchaplnou analýzu, toho problému v ČR, když už vidíte třísku v oku bližního (křesťanů) a nevidíte břevno v oku svém (ateistů).

1 0
možnosti
Foto

Ad "nepodstatný kazatelníček" apod.: 

Podívejte se: to, co o ženách a zacházení s nimi naleznete v Bibli, je prostě s dnešní dobou neslučitelné. Přesto, ty pasáže hovoří jasně a i když se budete vykrucovat a vymýšlet různé eufemizace a racionalizace, nedocílíte ničeho jiného, než obelhávání sebe samých ve snaze udržet tu základní tezi, že Bible je bohem zjevená, dokonalá, že obsahuje Pravdu a Poznání a kdoví, co ještě. 

Skutečností je, že pastor Kim, jakkoliv je nevýznamný a bigotní, biblický text bere tak, jak je, bez potřeby ho zjemňovat a kroutit podle dnešních standardů, případně ignorovat to, co se nelíbí, jako to dělají křesťané umírněnějšího ražení. Jeho čtení a výklad biblických pasáží o ženách je zcela legitimní. On to čte správně, protože to je tam fakt napsáno a fakt to má takový význam a v době, kdy to vzniklo tomu lidé fakt takhle věřili. A jestliže Kim považuje Bibli za nadčasovou a dodnes platnou, současnou situaci v oblasti rodinného života a partnerských vztahů považuje za úpadkovou a nekřesťanskou, potom dochází k závěru, že chyba tkví právě v tom, jak dnešní křesťané s Biblí zacházejí, jak si ji přizpůsobují svým standardům, potřebám a duchu doby.

A potom, pastor Kim v tomto počínání zdaleka není sám. Jenom se podívejte na stránky českých katolíků typu Duše a hvězdy, Institut sv. Josefa a jiné, setkáte se s něčím velmi podobným. Jak jsem to napsal v článku. Problémem není Kimovo čtení Bible, on ji nečte špatně. Problémem je Bible samotná.

0 1
možnosti
VIO

Vy ovšem ignorujete fakt, že zmíněný pastor si vybral pouze některé citace (stejně jako činíte Vy, podobnost čistě náhodná? ;-)) a úplně přeskočil "miluj bližního svého jako sám sebe" tedy jestli muž upřímně miluje, tak by ji nikdy nijak "neponižoval" nebo nechtěl aby jednala v rozporu svého svědomí a podobně. Pan Marek Vám to shrnul výšše. Vy prostě nejste ochoten přiznat, že Bible nabádá k lásce, že Bůh je láska.

Máte právo na Vaše nenávistné řeči samozřejmě, máte právo plivat na mou víru, přeji Vám to, chvála Pánu žijeme v demokracii R^[>-]

Bůh Vám žehnej

1 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.