Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Existují důkazy a k nim různé výklady. Vy jste si vybral ty, které mají Bibli znevěrohodnit. V knize Genesis jsou přesná data i rodokmeny, myslíte že si je někdo vymýšlel? Kenaanci i Babylon jsou v 10. kapitole zmíněny. Ilu je starosemitský slovní základ pro Boha obecně (od toho i Alláh). Spojení "jhvh elohim" se vyskytuje už od 2. kap. Genesis. Elohim se používá když člověk Boha osobně nezná (např. 1. kap. o stvoření), jhvh pokud je s člověkem v osobním kontatku (kap. 4, 7, 12). Blíže https://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BE%C3%AD_jm%C3%A9na_v_judaismu

Pro zajímavost : John Wesley tvrdil, že Boží trojice je uvedena hned v Gn 1,1. Elohim je totiž plurál pro slovo El (bůh). A protože hebrejština má i duál, muselo se jednat o nejméně 3 osoby. Pro objektivitu uvedu, že většina vykladačů tento tvar považuje za plurál majesticus.

0 2
možnosti

Ještě doplním: následující "stvořil" je v čísle jednotném.

0 0
možnosti

Zajímavý článek, ale trochu mi připadá, že vyvrací to, co si sám autor domyslel. Judaismus samozřejmě odráží vlivy spousty dalších věrouk, ale hlavně zoroastrismus, který se považuje za první monoteistické náboženství, a prakticky jeho věrouka je od základů judaismu, či křesťanství stejná. Zajímavé, že na tento vliv autor nepoukázal. Ono také v Bibli jsou zmiňovaní někteří lidé, kteří jsou pravděpodobně zoroastričtí kněží. 

Dále monototeismus neznamená, že neexistuje víra v existenci jiných nadpozemských entit, či "bohů". Ale znamená, že je jeden opravdový Bůh, ten jest je nad vším, tedy, že člověk neuznává samostatného boha ohně, hudby apod. Znamená to, že ten náš Bůh je ten pravý JAHVE - "Ten který je", ostatní bozi jsou nepřátelské entity, démoni, a je třeba proti nim bojovat. 

Jinak k vyvedení z Egypta - jak to bylo je samozřejmě otázka, ale zde je jen malý podotek, samozřejmě, že historické nálezy ukazují, že to v Egyptě nebylo tak kruté a i otroci se často měli relativně dobře, ale to nevylučovalo období zvýšené tyranie a otrockých povstání, viz např. Řím a Spartakus.

0 1
možnosti

Máte v tom guláš. Ve starém zákoně nejsou žádné pasáže odkazující na zoroastrismus. Ten je až v novém zákoně. Vliv zoroastrizmu se projevuje až ve vymyšlené postavě Ježíše, jeho základní mytologické atributy a i jeho "zlidštění", tedy dobájení jeho skutečné lidské existence.

0 0
možnosti

Díky za věcné shrnutí faktů o vzniku judaisticko- křesťanské verze bohů

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS