Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Podle mého názoru je Ježíš pouze fiktivní postavou, která byla sestavena z mnoha různých příběhů a svatých knih naskrz celou Zemí. Ježíš měl být vzorem, slušným a příkladným člověkem, přeci jen "skutečnou" osobnost se lépe následuje než jen sadu přikázání, jak se chovat. Samozřejmě jeho jméno bylo zneužito mocichtivými (jak tomu tak bývá), ale i tak, původní myšlenka myslím byla vcelku dobrá.

Přeci jen kolem jeho života panuje mnoho nejasností, chybí pořádné neprůstřelné důkazy. Ale myslím, že to nemá cenu řešit, zda byl skutečný nebo ne - "jeho" učení by si člověk měl vyložit, vzít si z něj to nejlepší, to morální, ale stále používat vlastní rozum a ne slepě následovat víru v někoho, kdo možná existoval, možná ne, tak či tak je tomu sakra dávno.

1 2
možnosti

Vašemu názoru odporují naprosto všechny důkazy, které máme, i když je jich samozřejmě velmi málo.

1 0
možnosti

změní něco váš článeček na skutečných faktech, existoval Homér dle vaše přístupu také ne, a tak bychom mohli brát jednu historickou postavu za druhou, z několika přímých a spousty nepřímých důkazů je existence Ježíše potvrzena

3 1
možnosti
Foto

Prosím vás, Flavius Josefus, Tacitus a další... co tady beztak zazní coby zdroje, co potvrzujou Ježíše - tihle lidé citují buď křesťany nebo evangelia. Testimonium Flavianum je pravděpodobně text doplněný při pozdějším opisování. A evangelia jsou v podstatě jeden zdroj, kdy z nejstaršího Marka čeprají všechna ostatní. A u nich, pokud je mi známo, nemáme jak zjistit, jestli jde o čirou fikci nebo jen o fikci částečnou. 

Mýtická teorie akorát tvrdí, že podobně jako u těchto božstev, typu Mithra, Zeus nebo Thor, ani u křesťanství nepotřebujeme historickou postavu Ježíše Krista, abychom dostali to, z čeho se vyvinulo dnešní křesťanství. Všechno potřebné v dané historické době a zeměpisně-politickém kontextu pro to nacházíme.

Evoluci Ježíše jakožto mýtické postavy můžeme vysledovat i v samotné Bibli, kdy v časově nejstarších částech Nového zákona, což jsou Pavlovy epištoly, ale nejen jeho, je Ježíš pouze bytostí, která vítězí nad smrtí, a kromě konceptu smrti a vzkříšení autory epištol nic moc jiného nezajímá a o čemkoliv jiném, co uvádí evangelia se nezmiňují. 

Pak ovšem přicházejí evangelia, která ačkoliv jsou mladší než epištoly, toho o Ježíši vyprávějí velmi mnoho. napřed Marek, ještě poměrně stručný pouze se snahou mýtického Ježíše historizovat a polidštit, později Matouš a Lukáš kteří z něj čerpají a okrašlují celý příběh, dodávají panenské početí a vstup na nebesa, až to završuje Jan, který z Ježíše dělá suverénního bohočlověka, co vystupuje jako king od začátku do konce.

Čili, podle mýtické teorie nemusíme nutně potřebovat historického Ježíše, abychom dostali to, co máme teď.

3 1
možnosti
Foto

Tak třeba Josefus, ve svém díle Židovské starožitnosti zmiňuje Ježíše, ale nezmiňuje údajné Herodosovo vraždění novorozenců, takže se dá předpokládat, že vycházel i z jiných zdrojů.

1 0
možnosti

Není podstatné jestli existoval nebo ne, důležitý je odkaz, se kterým bude každá bytost dříve či později konfrontována. Ale nevím jestli mi rozumíte. Mimochodem existence je dočasný stav...

1 3
možnosti
Foto

Je to velice podstatné...

5 0
možnosti
Foto

O Ježíšovi ze zmińuje středověký historiTacitus, který je považován za jednoho z nejpřesnějších historiků starověku, židovský historik je Flavius Josefus.

1 1
možnosti

O existenci Ježíše Krista existuje veliké množství důkazů, a to jak ve světské, tak biblické historii. Nemohu je všechny vypočítávat, nestačil by nám prostor. Možná vůbec největším důkazem toho, že Ježíš opravdu existoval, je ta skutečnost, že tisíce křesťanů v prvním století, včetně dvanácti apoštolů, bylo ochotno dát své životy jako mučedníci pro Ježíše Krista. Lidé jsou ochotni zemřít za něco, o čem jsou přesvědčeni. Nikdo ale nezemře za něco, o čem ví, že je lež. Tak rozsáhlé hnutí, které se v prvním století šířilo, nemohlo být vedeno jinak než charizmatickou osobností, jinak by se neprosadilo. Nevýhodou je, že Ježíš nic nenapsal, on šířil své učení ústně mezi rolníky a pastevci, kteří byli téměř bez výjimky negramotní. Dnešní renomovaná věda o existenci Ježíše z těchto důvodů proto nepochybuje. Pokud by se autor více věnoval christologii, biblistice, dějinám a dalším pramenům, dospěl by k názoru, že historicitu Ježíše není možné vyvrátit.

8 6
možnosti
Foto

Cituji" "...největším důkazem toho, že Ježíš opravdu existoval, je ta skutečnost, že tisíce křesťanů v prvním století, včetně dvanácti apoštolů, bylo ochotno dát své životy jako mučedníci pro Ježíše Krista. Lidé jsou ochotni zemřít za něco, o čem jsou přesvědčeni. Nikdo ale nezemře za něco, o čem ví, že je lež."

Přesvědčení  přece netuší, že uvěřili lži. Jsou přece přesvědčení (někým o něčem). Kde máte nějaký důkaz???

6 0
možnosti
Foto

Těžko říct, proč se pořád tak vyhraňujete proti naší víře (jsem římský katolík),ale pokud vám to uleví, pište dál...

2 0
možnosti

Pokud Ježíš nikdy neexistoval proč s touto myšlenkou přišla až moderní doba. Kromě zarytých ateistů historiků a laiků existenci Ježíše jako historické osoby nikdo nezpochybňuje. Ostatně z bezpečné vzdálenosti několika tisíciletí je to snadné zpochybňovat existenci čehokoliv. Dříve nezpochybňovali ani ti co se snažili potlačit křesťanství - židé a Římané.

6 1
možnosti
Foto

Jiná doba => jiné dominantní vlivy => jiné věřejně přijtelné pohledy na věc.

Existence města Ur je nezpochybnitelná, ačkoliv je toto mnohem starší než pouze písemně "doložený" mesiáš (jakýkoliv) ;-)

3 0
možnosti
Foto

Min je Vic. Tim nemyslim tu hloupou soutez na ct1 ale to ze vas clanek je zbytecne dlouhy a ctenar se v nem ztraci.

2 0
možnosti

Skutečné je to, co působí...

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS