Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O českém "něcařství"

„Nevěřím v boha, ale věřím, že existuje něco vyššího.“ Tak by se zhruba dal definovat základní kámen českých něcařů. Tomáš Halík používá pojem „něcisté“, ale to se až příliš podobá slovu „nacisté“, takže raději budu v tomto článku hovořit o něcařích a něcařství. To „něco vyššího“ se ovšem ani náhodou nepřekrývá s pojmem „bůh“, ukažme si to na pár příkladech.

Teistický bůh je zpravidla definován jako bytost. „Něco vyššího“ nemusí být bytost.

Teistický bůh disponuje absolutními vlastnostmi, jako je vševědoucnost a všemohoucnost. U „něčeho“ tyto vlastnosti nemusejí být.

Teistický bůh je tvůrce světa, kosmu, prvotní příčina bytí. „Něco“ může být prvotní příčinou, ale kdo říkal, že bytí nějakou příčinu musí mít?

Teistický bůh může činit zázraky, katastrofy a kataklyzmata. „Něco“ může způsobovat věci mezi nebem a zemí, ovšem záleží na tom, co považujeme za zázrak.

Ježíš byl jeho synem. Může „něco“ mít syna? No, může a nemusí, ale pro něcaře je Ježíš spíš jedním z duchovních učitelů, podobně jako třeba Buddha, Lao-c a další.

Teistickému bohu je třeba vzdávat díky, uctívat jej a řídit se jeho přikázáními. U „něčeho“ tohle všechno vůbec není třeba.

České „něco“ je mnohem širší pojem, který boha přesahuje. Je nespecifikovatelný, dokonale neurčitý. V tohle „něco“ nemám problém věřit ani já, protože „něco vyššího“ není teistický bůh. Toto „něco“ mi neříká, že jsem ze své podstaty hříšný a špatný, nezakazuje mi být tím, kým jsem a nemám povinnost to uctívat. Není popisováno posvátnými texty, nenárokuje si vlastnictví absolutní pravdy, neobsahuje koncept hříchu a nezbavuje to člověka odpovědnosti za své chování a jednání.

Současně toto něco zůstává potenciálně odhalitelné. Abych volně parafrázoval jednoho z amerických „youtube atheists“ Arona Ra, pokud má kosmos nějaký vyšší smysl, prvotní příčinu nebo nějaký cíl, pak ho možná jednou nalezneme a poznáme. A pokud ano, bude to určitě něco mnohem zajímavějšího a úžasnějšího než teistický bůh.  Ovšem, musíme také počítat s tím, že nic takového nikdy nenalezneme. „Něco“ totiž může a nemusí být.

Být něcařem znamená být de facto ateistou, protože něcaři nevěří v boha. Bůh není „něco“. Bůh je příliš specifický, než aby v něj něcař věřil. Ateismus není nic jiného než negativní odpověď na otázku: „Věříš v boha?“ ateista na ni odpovídá: „Nevěřím.“ Něcař odpovídá: „V boha nevěřím, ale v „něco vyššího“. Proto i ateista může klidně být takovým něcařem. A současně něcař může být klidně agnostikem či ateistou, který si ovšem ponechává prostor pro to, co ještě nebylo poznáno, co  může změnit jeho názor. Něcař může být také skeptikem a podrobovat rozumovému zkoumání a vysvětlování různá tvrzení a jevy, které do jeho prostoru pro nepoznané nějakým způsobem vstupují.

Je tedy logické, že po všech těch historických zkušenostech s náboženstvími – ať už těch s bohy, i těch bez bohů – si český člověk chce uchovat nadhled, být nad věcí, mít volné ruce a otevřenou mysl. To je věc, kterou na něcařství vnímám jako pozitivní a nemám problém být také takovým něcařem.

Být něcařem znamená nestrkat hlavu do obojku, který nastavují různé skupiny, které tvrdí, že vlastní nějaké univerzální pravdy. Něcařství je volným prostorem, promenádou, po které se člověk může procházet a prohlížet si různé věci a jevy, mluvit s různými lidmi a posuzovat, s čím kdo z nich přichází. Něcařství skýtá svobodu, prostor pro vlastní myšlenky, vlastní úsudek a vlastní rozhodování. A proto není třeba se za něj hanbit nebo ho brát jako nepatřičné, právě naopak, je to pohled na svět, který člověku umožňuje normálně žít, zatímco si teističtí věřící jinde po světě ve jménu svých bohů a bůžků navzájem lámou krky. 

Autor: Lukáš Balabán | pondělí 16.6.2014 9:19 | karma článku: 22,57 | přečteno: 1470x
  • Další články autora

Lukáš Balabán

Nezasloužený Hilton pro imigranty

Tak mi zase ve facebookovém feedu přistálo video, které je buď zlovolné, nebo až k pláči blbé. Sází totiž na lety ověřenou, starou dobrou lidskou závist.

24.6.2018 v 23:14 | Karma: 14,87 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Krýzl se vrací

Jenom telegraficky: Slusni lide stop. Brno stop. Vylezli na podium, stop. kontroverzni hra, stop. Urazene nabozenske citeni stop.

28.5.2018 v 22:43 | Karma: 14,61 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Jan Hus očima nevěřícího

Ano, je to s křížkem po funuse. Zamyšlení nad Janem Husem a jeho významem pro ateistu, či prostě jen člověka nábožensky lhostejného.

19.7.2017 v 22:36 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Saúdská nedotknutelnost

K posledním tahanicím ohledně Konvičkovy demonstrace před Saaudskoarabskou ambasádou. Ve smyslu "Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu hájit vaše právo to říkat."

16.9.2016 v 13:14 | Karma: 46,77 | Přečteno: 10005x | Diskuse| Společnost

Lukáš Balabán

Koncert pro Matku Terezu

Recenze nedávného koncertu Lucie Sulovské s názvem Kopnout si do Matky Terezy, souladného s katolickou rétorikou, ovšem ingorujícího některé zásadní otázky v celé věci.

12.9.2016 v 14:55 | Karma: 28,74 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.