Rozhovor dvou miminek v děloze

26. 09. 2014 16:38:12
Možná znáte tuhle bajku, co už mnoho let koluje všude možně a věřící ji s oblibou používají k obhajobě své víry a svých představ. Rozhodl jsem se ji trochu reinterpretovat. Hlavním důvodem je to, že postava skeptika je v popkultuře zobrazována jako "ten hlupák, co nám kazí srandu" případně "ten hlupák, co ho vždycky sejmou jako prvního." Takže pojďme na to. Celá ta bajka s poučením zní zhruba takto:

Skeptik: věříš v život po porodu?
Věřící: určitě, něco po porodu musí být. Možná jsme tu hlavně proto, abychom se připravili, co bude pak.
Skeptik: Blbost. Žádný život po porodu není. Jak by vůbec mohl vypadat?
Věřící: To přesně nevím, ale určitě tam bude víc světla než tady. Třeba budeme běhat po svých a jíst pusou.
Skeptik: No to je přece nesmysl! Běhat se nedá a jíst pusou, to je úplně směšné. Živí nás přece pupeční šňůra. Něco ti řeknu: život po porodu je vyloučený. Pupeční šňůra je už teď moc krátká.
Věřící: Ba ne, určitě něco bude, Jen asi bude všechno trochu jinak, než jsme zvyklí. Tunel, na jeho konci světlo.
Skeptik: Ale nikdo se přece odtamtud po porodu nevrátil. Porodem prostě život končí - a vůbec, život není než velká stísněnost v temnotě.
Věřící: No, já přesně nevím, jak to tam bude po porodu vypadat, ale každopádně uvidíme mámu a ta se o nás postará.
Skeptik: Mámu? Ty věříš na mámu? A kde má podle tebe být?
Věřící: No přece všude kolem nás! V ní a díky ní žijeme. Bez ní bychom nebyli.
Skeptik: Tomu nevěřím. Žádnou mámu jsme nikdy neviděl, takže je jasné, že žádná není.
Věřící: Ale někdy, když se ztišíme, můžeme ji zaslechnout, jak k nám promlouvá. Víš, já si myslím, že opravdový život nás čeká až potom.

Není to nic jiného, než to, co věřící lidé dělají pořád. Uplatňují fikci na skutečnost. Ať už se jedná o tento rozhovor dvou miminek, nebo třeba Evangelium podle Matouše, princip je TENTÝŽ! Tento rozhovor dvou mininek v děloze je jeden velký argument z falešné analogie.

Pochopitelně, celá věc je pěkně černobíle vymalovaná s cílem, aby vyzněla co nejvíc vlídně a hezky s tím, že víra věřícího je rozumná a nutná věc, pro kterou hovoří spousta objektivních důkazů. Věřící miminko je dobrotivé, vlídné a laskavě skeptikovi všechno vysvětluje. Jeho přesvědčení je neochvějné. Jak bídný a zjednodušený obraz věřící mysli! To je to, čím by mnozí věřící chtěli být, jak si sami sebe představují v ideálním případě, jako neochvějně přesvědčené, vlídné, laskavé a s důkazním materiálem, který mimo pochybnost poukazuje k tomu, že jejich představa je pravdivá. Pořád je to víra, ale je racionálně podložená a jsou pro ni dobré důvody. Oproti realitě světa, ve kterém věřící skutečně žijí, je tohle hotová paráda. Kdo by v takové situaci nevěřil? Tohle je první faleš této analogie.

Tou druhou je vyobrazení skeptika jako hlupáka, co pochybuje o existenci mámy a života po porodu, když je doslova obklopen skutečností, která pro ně hovoří. Skeptické miminko je v tomto případě stupidní přesně podle definice MUDr. Františka Koukolíka (Stupidita je neschopnost přijímat a brát do úvahy zpětnou vazbu z okolí). Ačkoliv mu téměř bije do očí množství důkazů, které hovoří pro opak, naprosto jednoznačně a s jistotou všechno odmítá a říká, že život po porodu není a že koncept mámy je nesmysl. Opět nejde o reálné vyobrazení skeptické mysli, ale o představu věřícího člověka, o tom, jak přemýšlí skeptik. Takové skeptiky by věřící chtěli. Vedle nich by vypadali jako hotové ztělesnění moudrosti. Nicméně člověk, který přemýšlí takto stupidně, v podstatě není skeptik.

Pokusil jsem se tedy přepsat tuto bajku tak, aby skeptik hovořil více jako skeptik a věřícího vykreslím trochu radikálněji a méně vlídně, zhruba podle toho, co jsem se od věřících dozvěděl na různých fórech a v debatách. Takže:

Skeptik: Věříš v život po porodu?
Věřící: V nějakém smyslu ano. Občas si nejsem jistý, jakou podobu by takový život měl mít a jak by vlastně měl vypadat, ale protože si uvědomuji svoji konečnost, ze které mám strach, chci věřit, že to nakonec po porodu dopadne dobře a že porodem to nekončí.
Skeptik: Ano, to je hezké přání, ale nejsem si jistý, jestli tomu tady něco nasvědčuje. Stejně jako ty, i já si uvědomuji svoji konečnost, což není zrovna příjemný pocit, ale z toho, co zatím vím, je tohle jediný život, který máme. Tady, v plodové vodě a s pupeční šňůrou, obklopeni děložní stěnou. To je taky ten důvod proč ten čas, který tady máme, chci prožít užitečně a vedu s tebou tuhle rozpravu, abychom se nenudili, protože uznej, co je to za život pořád tady jenom do sebe beze slova vrážet a čekat na porod.
Věřící: To je od tebe sice hezké, ale tu pravou moudrost a lásku dostaneme stejně až od matky. Co je naše mysl proti té její?! A dobře ti radím, abys v ni už taky uvěřil, jinak se ti může stát, že až přijde porod, opustí tě, dá tě do kojeňáku, kde budeš na věky trpět, zatím co se o mě bude starat, milovat mě, houpat mě v kolébce a kojit mě.
Skeptik: Pokud mě matka tak miluje, jak říkáš, pak nechápu, proč by mě měla dávat do kojeňáku za to, že jsem v ni nevěřil, když jsem o ní nebyl přesvědčen. Pokud mě miluje, potom pozná a pochopí důvod mých pochybností. Koneckonců, jsem její syn stejně jako ty. Ta matka, o které mi tady vykládáš je jenom jedním z mnoha vysvětlení. Vždyť ani nemáš žádný důkaz pro to, že zrovna tahle jedna matka, ve kterou zrovna ty věříš, fakt existuje.
Věřící: Existuje! Je krásná, milá, má světlé vlasy, hnědé oči, ráda si lakuje nehty na červeno, čte knihy od Viewegha, a mluví čtyřmi světovými jazyky! Matka je všemocná a vševědoucí a proto ti dobře radím, abys ve vlastním zájmu nechal těch pochybností a přijal ji do svého srdce, jinak se od tebe odvrátí!
Skeptik: Pro nic z toho nemáš důkaz. Naše matka může být klidně nějaká nezletilá holka na drogách, co s bídou dá dohromady větu v mateřském jazyce, a kterou někdo zbouchl někde za garáží a ona nás po porodu dá do kojeňáku oba a bude úplně jedno jak moc jsi v ni věřil.
Věřící: Tohle je ale rouhání! To odporuje dogmatům, které jsem stanovil!
Skeptik: S našimi současnými možnostmi poznání je to úplně stejně pravděpodobná varianta.
Věřící: Sakra chlape, copak nevidíš všechnu tu krásu kolem nás? Jsme tady dva mimísci v teple, v bezpečí, máme tady pupeční šňůry, které nás živí, čvachtáme se tady v plodové vodě! Čí tohle může být dílo, když ne dokonalé vševědoucí a všemohoucí bytosti, která nás miluje a celé nám to tady takhle stvořila?
Skeptik: Tohle je argument z nevědomosti. Musí ta bytost být nutně tak dokonalá? Protože, když vidím, jak se ti ta pupeční šňůra obtáčí kolem krku, nepřijde mi to jako úplně dokonalá věc. Možná že ten porod u tebe neproběhne úplně hladce. Celá tahle děloha, pupeční šňůry, placenty atd. se prostě mohla vyvinout spolu s námi, jako přirozená vlastnost světa, ve kterém jsme. Proč za tím hledat nějakou dokonalou všemocnou bytost?
Věřící: Chceš mi snad tvrdit, že tohle všechno je náhoda? Že žádná matka není? Nebo že jsme snad nechtěné děti?
Skeptik: I to je možné. V současnosti to nemůžeme ničím doložit. Pokud něco po porodu je - a já neříkám že nutně není - pak se to dozvíme. Ale je pošetilé si myslet, že zrovna tvoje představy a dogmata jsou pravdivé, když pro ně nemáš v ruce vůbec nic. To, že v něco opravdu moc věříš, není to samé, jako kdybys to věděl. Myslím si, že jestli nějaká matka opravdu existuje a my se s ní setkáme, bude to mnohem úžasnější a poučnější zkušenost, než to, co o ní jenom tak z luftu tvrdíš ty. Ale dokud nemůžeme nic dalšího zjistit, musíme počítat i s tím, že po porodu třeba nic není.

Autor: Lukáš Balabán | pátek 26.9.2014 16:38 | karma článku: 23.14 | přečteno: 2008x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 65 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 11.07 | Přečteno: 144 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 290 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.10 | Přečteno: 152 | Diskuse
Počet článků 74 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1468

Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...