Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

Je třeba rozlišit katolicismus (ve smyslu národní implementace katolického náboženství), katolickou církev a křesťanství jako takové. To první a poslední spolu ne vždy až tak souvisí, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Katolictví je v Polsku v první řadě jakýmsi tradičním národním atributem a svorníkem v dobách pro národ těžkých. Teprve v druhé řadě míří k víře v křesťanského Boha. Proto tak snadno mohou katolíci produkovat rasovou a jinou nesnášenlivost (o Polském antisemitismu by se dalo mluvit dlouze), která se ve své podstatě protiví křesťanskému duchu.

Velice zajímavá je postava Jana Pavla II. Coby Karol Wojtyla vyrostl v tradičním polském katolicismu, který ale sám v sobě rozhodně překonal. Přestože jej můžeme nazývat autoritativním a konzervativním, byl rovněž velice otevřený a láskyplný. Jenže po velkou část svého pontifikátu byl přece jen od Polska poněkud vzdálen díky hradbě antiklerikálního marxismu. A rovněž díky pohnuté době pozvolného umírání komunismu v Evropě, na čemž má JP velký podíl, šel do ústraní fenomén rozevírání nůžek mezi Polským katolickým mainstreamem a tím, co prezentoval polský papež. 

Snad až po jeho smrti se tato propast začala ukazovat. Nejde jen o určitou pozitivní diskriminaci církevních představitelů, o stále více patrnou okázalost života některých z nich, o snadný příklon k iracionalitě a radikalismu.

Zdá se, jako kdyby té "vzorné a zbožné polské církvi" došel dech. Jako kdyby často okázalá forma zakrývala bezobsažnost. Jako kdyby přebujelý dogmatismus nahrazoval odvahu hledat, ptát se a pokorně přiznávat chyby i pochyby.

1 0
možnosti
MT

Dle mého názoru trefil jste hřebík na hlavičku.

Když pan blogger objevil "halíkismus", měl by si přečíst knihu "Modlitba argentinských nocí" od Marka Orko Váchy, konkrétně kapitolu "největší omyly ateistů o katolické církvi". Zjistil by, že spoustu těchto omylů vyjmenoval a zaměňuje pojmy s dojmy.

Jistě, polská církev je specifická (stejně jako slovenská) a vzledem k narůstajícímu konzumu ji čeká očista (jistě k lepšímu). Benedikt XVI. k tomu řekl (pokud si dobře vzpomínám) - "suché větve církve Kristovy s hřmotem odpadávají (zejména v západní Evropě) a nové dorůstají jinde".

4 1
možnosti
Foto

Halíkismus. Skvělý nápad! :-)

0 0
možnosti
JM

R^ zajímavý článek, karma!

3 3
možnosti
LK

Palikot se svou směšnou partičkou dostal v posledních volbách celých 3,1 % hlasů, takže bych to nepřeháněla ;-D bojuje o hlasy s komunisty ze SLD

8 3
možnosti
LK

Abych to trochu rozvinula: když se před pár lety Palikot objevil, bylo to něco naprosto nového, srovnatelného jen s předválečnými antiklerikály. Mladé nachytal na legalizaci marihuany apod. Jenže jediné téma nevystačí na čtyři roky. Kvůli příliš vypjaté nenávisti k církvi stranu opustilo několik předních členů,mj.  příliš pravicových, jiní zase odešli k již zmíněným komunistům. Všechny s církví soudy prohráli. Mladí jim odešli za Korwinem, což je mimochodem ultrakonzervativec. Ubohá 3% v eurovolbách, žádný mandát. V příštích volbách do Sejmu skončí v propadlišti dějin.

7 3
možnosti
VS

Podle této logiky by jsme mohli zrušit všechny zákony, protože nikdo nedokáže zabránit jejich porušování.

Pokud se jedná o katolické nemocnice je v pořádku, že katolická církev vyžaduje dodržování etického kodexu podle svých zásad.

Kulturní příslušnost ke katolické církvi zmizí a to je dobře. Ti co jsou v katolické církvi jenom ze zvyku či snad kvůli společenskému tlaku nemají v církvi co dělat. Je pro ně i pro církev lepší když odejdou pokud nezmění své smýšlení. Toto vše je součástí obrození v církvi.

9 1
možnosti
Foto

Špatné zákony se nemusejí dodržovat a jak vidíte, lidé je ani nedodržují.

1 1
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.