Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

P32e10t91r 72H68o81r54n55í98k

15. 3. 2015 17:12

Chápu, že pokud Karel Marx v recenzi knihy napsal: "Autor tvrdí, že náboženské utrpení je současně výrazem skutečného utrpení a protestem proti skutečnému utrpení. Náboženství je vzdychem utlačeného tvora, srdcem světa bez srdce a duší podmínek bez duše. Je opiem lidstva!"

Karel Marx žil ve Velké Británii a byl v anketě o největšího Brita v první desítce, je zajímavé, že katolické pověry se dodnes o něm mezi českými věřícími drží víc, než skutečnosti známé v Anglii. Ostatně ateistů při sčítání lidu v roce 1950 byly 3% a z toho nebyli zdaleka všichni ateisté, 92,5% bylo věřících, ve stejné době 10% obyvatel.

0 0
možnosti
LR

Ještě k existenci vzniku hmoty z "ničeho".

Jedním ze  zajímavých fyzikálních jevů je tzv. Casimirův efekt.

Jedná se také dalo by se říct, o vznik hmoty z ničeho. Ve vakuu vznikají dvojice částic způsobujících, že se dvě desky jsoucí blízko sebe přitahují silou větší než gravitační.

0 0
možnosti
JS

Co se týče toho "vakua", tak to jste smatlal dohromady dva odlišné jevy, respektive teorie. Takzvaný vznik částic ve vakuu, je myšlenkový experiment, při kterém se předpokládá, že vakuum je tvořeno dvojicí shodných částic s opačným nábojem – částicemi a antičásticemi, které během nepatrného časového intervalu vzájemně anihilují. Jedna z teorií, která se snaží vysvětlit vznik vesmíru, říká, že vesmír vznikl jakousi poruchou v prvotním vakuu (zjednodušeně řečeno). Což se dá laicky popsat jako "vznik vesmíru z ničeho" (resp. z  vakuua).

Vzájemná přitažlivost dvou hladkých ploch s výše popsanou teorií nesouvisí. To je klasický jev elektromagnetismu a není nutné, aby se to odehrávalo ve vakuu. Stačí na sebe položit dvě skleněné okenní tabulky. Částice obou ploch se ocitnou tak blízko u sebe, že se mezi nimi začne projevovat přitažllivá síla, což poznal jistě každý, kdo někdy odděloval dvě skleněné desky položené na sebe bez prokladového materiálu. Uvádíte se to také jako důkaz, že elektromagnetismus je "silnější", než gravitace. Ale ještě jsem neslyšel, že by to někdo použil pro vysvětlení vzniku vesmíru.

1 0
možnosti
Foto

Souhlas!

Klasické morální hodnoty (etc.), na kterých je např. postaveno i křesťanství, byly definovány už dávno ve starověku.

3 1
možnosti
JC

Materialista, který není marxistou nebo objektivistou (Randové), je špatný materialista a nemá svůj materialismus dostatečně promyšlený. Marxismus a objektivismus jsou jediné dva materalistické myšlenkové systémy, které jsou dostatečně komplexní a kvalitní, aby se s nimi dalo polemisovat. Vulgární, primitivní materialismus je směšný.

0 1
možnosti
LR

Tím, že něco onálepkujete primitivismem a směšností, je primitivní a směšné.

Jinak z Vašich slov přímo čiší filosofická žvanivost, neznalost exaktních věd zabývajících se "materií", kde hypotéza jakékoliv dostupné varianty bohů je hrubě nadbytečná.

1 0
možnosti
BT

jestli tomu dobře rozumím býval jste člověkem věřícím a snažíte se zuby nehty od toho oddělit

0 0
možnosti
LR

To nemusíte zuby nehty.

Účinnější je např. biblistika - poznání, jak si lidé po staletí tuto mutaci bohů vytvářeli. Od obdivu k panteonu vyspělejších národů, přes vytvoření kmenového bůžka co - ne vždy úspěšně - soupeří s konkurencí - přes variantu, co ostatní bohy řídí - až po nesnášenlivý monoteismus, kde všemocné božstvo není mocno už jen potlačit čertíky bertíky.

0 0
možnosti
JS

Píšete například: "To co je nepoznatelné, mě nezajímá a nedbám o to."

A co když to, co Vy osobně považujete za nepoznatelné, je ve skutečnosti poznatelné? Co když jste se rozhodl nedbat právě o to, co je ve skutečnosti podstatné?

Říkáte také, že "to, co je poznatelné, mě zajímá a naplňuje". Jenže je zároveň řada poznatelných věcí, které mají na lidi vyloženě destruktivní vliv. Ty Vás také naplňují? To úzce souvisí s jiným Vaším tvrzením. Cituji: "My jakožto lidé dokážeme dobro či zlo poznat a pojmenovat sami."

Opravdu? Ti lidé, kteří organizovali likvidaci šesti milionů Židů za druhé světové války, ti také dokázali dobo či zlo poznat a pojmenovat ho? A co těch dalších šedesát milionů obětí druhé světové války? A co další stamiliony obětí nejrůznějších konfliktů a zločinů světa? Ty byly taktéž zavražděny lidmi, kteří "dokázali dobro či zlo poznat a pojmenovat"?

Není lepší "slepě" a důsledně věřit desateru, které i lež považuje za zločin, než určovat co je dobro a zlo výhradně podle sebe? Neukazuje nám snad historie dostatečně názorně, kam vede vytváření vlastních pravd?

Máte pocit, že je můj názor nehumánní, nepravdivý, nebo snad dokazuje, že jako věřící křesťan nejsem schopen myslet sám za sebe?

Hovoříte o tom, že "ateismus nevylučuje víru v něco vyššího, v nadpřirozeno, v nějaký druh transcendentní skutečnosti". Sám to nedokážete přesně pojmenovat, a přesto vzápětí tvrdíte, že Vás zajímá jen to, co je poznatelné.

Jak vidíte, i ateista může být sám se sebou v rozporu.

1 1
možnosti
TD

Desatero nijak neřeší otroctví nebo násilí, které neskončí smrtí. Proč bych mu měl "slepě věřit" a tím pádem např. prudit ty, kdo v sobotu pracují? Vy osobně desatero dodržujete i v tomto bodě nebo jste si ho z praktických důvodů poněkud upravil, a tedy vytvořil nějakou "vlastní pravdu"?

Vytvářením "vlastních pravd" jsme se zbavili otrokářství nebo podřízenosti žen. A pokud jde o ono nezabiješ, nepokradeš, tak se budu opakovat - tohle lidstvo moc dobře vědělo už tisíce let před Desaterem. Najděte mi jedinou starověkou civilizaci, která by netrestala zabíjení a krádeže.

Miliony lidí zemřeli nejen pro "vlastní pravdy", ale i pro ty "Boží pravdy". A když už zmiňujete holocaust, tak ti, co mašírovali rozšiřovat Třetí říši měli na opasku napsáno "Gott mit uns" a ne, to fakt nevymysleli náckové, to němci používali už od 17. století a ta fráze má původ v Bibli.

Ateismus opravdu nevylučuje víru v nadpřirozeno, vylučuje jen a pouze víru v Boha. Víru v nadpřirozeno vylučuje naturalismus, příp. skepticismus. A (možná) většina ateistů se k těmto směrům bude hlásit. To ale neznamená, že se nenajde sem tam nějaký ateista, který věří v energii krystalů, čakry, karmu, reinkarnaci nebo nějaké jiné nadpřirozeno.

5 0
možnosti
MD

Mnoziny komunista a verici, jsou prilis siroke pojmy a clovek prece jen slozitejsi, aby nedoslo k prolnuti techto mnozin.

1 0
možnosti
MD

Az se prevazujici pocity jedno ci druheho, jez z nich delaji toho co onoho, pretransformuji z hledani rozdilneho na hledani spolecneho bude obema na planete Zemi lepe a stanou se konecne lidmi.

0 0
možnosti
PJ

10^46 krát karmaR^

1 0
možnosti
RH

Věřící komunista není skutečným komunistou. Ateismus je součástí ideologie.

1 0
možnosti
PJ

to moc nefungovalo... hnedka po revoluci se mnozí "kovaní" náhle proměnili v pámbíčkáře

2 0
možnosti
JO

Nejvíc nevěřících na světě je v Austrálii, Číně, ČR, Holandsku.

Naopak mnoho věřících je v Rusku či v Polsku (bývalé komunistické země).

To hovoří samo za sebe.

0 0
možnosti
LR

O pravdě se nehlasuje.

O tom, nakolik věrohodná jsou tvrzení agitátorů pro jednotlivé bohy svědčí dobře také to, jak jsou bozi regionálně rozloženi podle výsledků práce jednotlivých agitačních organizací navzájem si konkurujících.

1 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.