Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Existují důkazy a k nim různé výklady. Vy jste si vybral ty, které mají Bibli znevěrohodnit. V knize Genesis jsou přesná data i rodokmeny, myslíte že si je někdo vymýšlel? Kenaanci i Babylon jsou v 10. kapitole zmíněny. Ilu je starosemitský slovní základ pro Boha obecně (od toho i Alláh). Spojení "jhvh elohim" se vyskytuje už od 2. kap. Genesis. Elohim se používá když člověk Boha osobně nezná (např. 1. kap. o stvoření), jhvh pokud je s člověkem v osobním kontatku (kap. 4, 7, 12). Blíže https://cs.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%BE%C3%AD_jm%C3%A9na_v_judaismu

Pro zajímavost : John Wesley tvrdil, že Boží trojice je uvedena hned v Gn 1,1. Elohim je totiž plurál pro slovo El (bůh). A protože hebrejština má i duál, muselo se jednat o nejméně 3 osoby. Pro objektivitu uvedu, že většina vykladačů tento tvar považuje za plurál majesticus.

0 2
možnosti
MP

Ještě doplním: následující "stvořil" je v čísle jednotném.

0 0
možnosti
Foto

Nevybral. Bůh je lidský konstrukt. A všechno, co se kdy nalezlo jenom dokládá toto tvrzení.

1 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.