Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

ateista pokorně přijímá fakt, že je určen pro nicotu, věřící si pyšně namlouvá, že je určen pro nebe

ateismus není to samé jako materialismus

ateismus není rezignací nad hledáním duchovna-jen je to cesta individuální složitá a namáhavá, zatímco věřící přijímá dogmata a tudíž jde cestou, kterou prošlapali jiní

víra je berlička díky níž lidé lépe snáší zuvědomění si relativity veškerého lidského konání a prázdnotu života, ateista si s tím musí poradit sám

0 0
možnosti
JS

Máte patrně pravdu v tom, že opravdových křesťanů je zřejmě velmi málo. To ale nesnižuje hodnotu křesťanství. Právě naopak. Závazným morálním vzorem pro křesťanství není Hitler, ale Kristus, což snad není tak těžké pochopit.

Píšete například toto, cituji: "věřící člověk hlásící se ke křesťanství přestává pro ostatní být křesťanem, jakmile se dopustí něčeho hodně nemorálního. Takže, i když ve svém srdci má Ježíše Krista a doufá ve Spasení a věří ve vyšší dobro a svých činů a jejich souladnost s Božím zákonem, stejně křesťanem není. Není to srandovní?"

Zkuste si svá vlastní slova znovu pečlivě přečíst. Snad pochopíte, že srandovní je spíše to, co jste napsal. Když se někdo dopustí něčeho hodně nemorálního, těžko lze o něm říci, že má v srdci Ježíše Krista.

Kristus jednoznačně řekl: "Nikdo není dobrý, jedině Bůh."

Žádný člověk, ani ten nejlepší křesťan na světě, nepřestává být hříšníkem. Křesťan, který si začne myslet, že je lepší, než druzí, je na nejlepší cestě stát se vyloženě špatným. A navíc – člověk, který zná Kristovy morální zásady, ale nedodržuje je, se nebude moci před Bohem vymluvit.

Inkvizitora, který upaluje lidi, opravdu nelze označit za křesťana, a to z prostého důvodu – vzorem křesťanského kněze nemá být žalobce, soudce a kat v jedné osobě, ale Kristus, který se i na kříži modlil za své katy.

Ale co má nad sebou ateista? Svou "vnitřní morálku"? Každý diktátor světa, včetně těch, které jste uvedl, vládl prostřednictvím "vnitřní morálky". Byli to konstruktéři vlastních pravidel, která vydávali za všeobecně platnou morálku. Vy o sobě prohlašujete, že jste ateista. Čemu tedy věříte právě Vy? Že Hitler byl křesťan? Sám před sebou takový názor možná obhájíte, ale myslíte si, že to stačí? Pokud sám sobě zdůvodňujete, že křesťanství je špatné, protože Hitler byl křesťan, pak stavíte svůj "dům" na písku.

0 0
možnosti
JT

Podle mě to spolu nesouvisí ... Morálka nemá s religiozitou co dělat. Víra nebo ateismus z vás automaticky neudělají lepšího člověka. Vždy jdou použít jako nástroje moci, kterými lze omluvit jakékoiv chování.

1 0
možnosti
Foto

Tenhle článek jsem v podstatě napsal jako takovou úlitbu věřícím, co mi vyčítají, že jsem jednostranný nebo co. Ano, na tomhle blogu jsem většinu času jednostranně zaujatý proti víře a náboženství. Tohle je v podstatě jenom vzkaz typu: "ne, nemyslím si, že každý ateista je automaticky dobrý."

1 0
možnosti
Foto

Ty příklady nejsou ideální. Mussolini např. napsal pojednání o Janu Husovi (Jan Hus, hlasatel pravdy), ateista v Itálii? Stalin chodil 3 roky do semináře a pouze vyměnil jednu ideologii za druhou.

Ateista páše zločiny vlivem (zděděného) sadismu či jiné duševní úchylky, jiní na ospravedlnění svých neblahých činů použijí nějakou ideologii (ať náboženství nebo nějaký -ismus), případně ji vytvoří.

Bylo by zajímavé udělat statistiku, kolik zločinců (a naopak lidí dobrých a významných) je mezi ateisty (a agnostiky), věřícími (podle hlavních náboženství) a -ismisty (nacisty, fašisty, komunisty etc.)

Existuje vůbec něco, ve jménu čehož nebyl spáchán žádný zločin?

0 0
možnosti
LJ

Knihu o Janu Husovi napsal i náš současný komunista Randsdorf. Dokazuje to, že je věřící?

Většina lidí před 100 roky chodila na náboženství a byla v nějaké církvi. To platí například i o většině fašistických pohlavárů. Jako dospělí však již víru nepraktikovali. Někteří fašističtí pohlaváři praktikovali spiritismus či podobné okultní vědy. Hitler po nějakou dobu naslouchal jasnovidcovi Hanusenovi.

Stalin odešel ze semináře, do kterého vstoupil kvůli své matce. Stal se pak revolucionářem, ale taky přepadával poštovní vlaky. Když se dostal k moci, nechal pozavírat kostely a popy poslal do gulagů. Po vypuknutí války je propustil a poslal na frontu, aby povzbuzovali rudoarmějce, sloužili slavnostní panychidu za padlé atd. Po válce je zase pozavíral. Když zemřela Stalinova matka, ani ji nejel na pohřeb.

0 0
možnosti
Foto

Co je to za blbost? Které jejich činy byly motivovány "ateismem"?8-o8-o

2 0
možnosti
Foto

Žádné činy nemohou být motivovány ateismem.Jinak, v případě těch tří posledních je celkem patrné, jaká filozofie a jaká politická ideologie motivovala jejich jednání.

0 0
možnosti
JP

J30o13s31e46f 23P93o76t92r

13. 5. 2015 10:40

Pro pana Filipova:

Níže píšete ve smyslu, že se nehodí přes všechny nepřesnosti zpochybňovat Darwina, protože přinesl dvě věci :

- původ všech živých tvorů od společného předka. A to je jediný skutečný a pravdivý přínos darwinismu, ovšem k tomu nemusí být katedry vysokých škol a výzkumné ústavy, k tomuto závěru snadno dojde i kvalifikovaný a všímavý řezník.

- vznik nových druhů skrze specializaci. Nedávný festival vědecký filmů v Olomouci přinesl i účast jednoho ze světových ateistických guru, antropologa Niobe Thomsona. Viděl jste ho v Hyde parku?

Kromě jiného řekl :

Evoluce jde jinak, než jsme se domnívali, u některých druhů neprobíhá vůbec (krokodýl) a u ostatních druhů probíhá skokově,( opakuji skokově).

Dále mluvil o lidech : přímého předka věda nezná,  před 150 tisíci lety žilo kolem 600 lidí. Genetická příbuznost  lidí je velmi vysoká . Větší rozdíly v genetické variabilitě  jsou u dvou sousedních tlup opic v africkém pralese než u 7 miliard lidí.

Ze skutečnosti, že variabilita lidí je nízká, logicky nutně vyplývá, že u lidí neprobíhá evoluce ve smyslu darwinismu. Nebo snad došlo náhodou, řekněme před 70 000 lety k náhodné genetické mutaci u všech žijících lidí?

Pane Filipove, mlžíte a zatloukáte.

0 0
možnosti
JR

J82i61ř54í 89R60a32k

13. 5. 2015 15:06

potře vy jste neuvěřitelný komediant;-D. vše o čem píšete vám bylo už mnohokrát vysvětleno.

ano evoluce probíhá u některých druhů "skokově". nicméně to skokově znamená řádově desítky až stovky tisíc let;-).

ze skutečnosti že genetická variabilita je relativně nízká(připomínám že dva nepříbuzní lidé se liší ve třech milionech bazí) nic z toho co píšete nevyplývá. je to způsobeno mimo jiné právě tím že lidé byli na pokraji vyhynutí(na rozdíl např. od šimpanzů) a prošli "genetickým hrdlem lahve" jak správně píšete. 

v tom hyde parku to bylo vysvětleno. že jste to nepochopil je sice smutné ale u vás nikoli překvapivé.;-D;-D

už jsem se vás sice na to ptal asi 10x ale můžete konečně odpovědět. jak probíhá ta vaše evoluce?

0 0
možnosti
MN

"Úžasná" debata. Jak je již konstatováno v článku, pro věřící katolíky, je jen jedna pravda = ta jejich. Když do hlásané pravdy něco nezapadá, je to tím, že dotyčný není katolík, jen se za něj falešně vydává. ;-D

0 0
možnosti
MV

To je zase v diskuzi nabozenskejch kecu. A pro kreaconisty. S vama se budu bavit az vas svet bude aspon o miliardu let starsi.

Nicmene chci upozornit na detail u Dahmera. Neodpikava si trest, pac byl uz v roce 1994 zabit a davno pred smrti prijal boha. Jako jiz hodne pokryteckych vericich pred nim.

0 0
možnosti
JP

J39o42s72e28f 35P65o51t24r

13. 5. 2015 17:55

Pane Vyčítal,

neměl byste si dodělat devátou třídu základní školy? A pak přijďte s námi diskutovat.

0 0
možnosti
JB

J51a26n 45B46u63r77d73a

13. 5. 2015 8:48

A zase je někde Bonaparte vedle Maa, Stalina a Hitlera :-(

Kromě toho, že přijal, zakotvil a šířil ideály revoluce - které byly na tehdejší dobu nepochybně pokrokové -, je také autorem zákoníku, který měl (a má) nesmírný význam pro evropské právo. Většina válek byla též vyhlášena Napoleonovi, ne Napoleonem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.