Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

Čtu tady v této diskusi i takový nesmysl, že Husa vlastně neodsoudila církev, nýbrž světský soud.

Husa odsoudila církev, přestože oficiálně se pod to podepsal světský soud. Reálnou silou, která o tom rozhodla, byla církev.

Tvrdit, že to byl světský soud, to by byl stejný nesmysl, jako kdybychom se domnívali, že Horákovou, Piku, Skokana nebo třeba i dřívějšího komunistického pohlavára Slánského neodsoudil na smrt komunistický režim, nýbrž nezávislý soud.

Formálně se pod to podepsal soud, který podle tehdejšího psaného práva byl nezávislý. Takže po ryze teoretické stránce je to s tím nezávislým soudem pravda, ale všichni víme, jak to bylo v reálu.

Husa odsoudila církev a podepsali se pod to její tehdejší mopslíci, stejně jako Horákovou, Piku, Skokana nebo Slánského odsoudila Komunistická strana Československa, přestože oficiálně tomu tak nebylo.

Podstatná je realita a nikoli slovíčkaření.

2 1
možnosti
JB

J10a47n 37B52u22r97i71a59n

20. 7. 2017 8:49

Ale on to není nesmysl. Církev uznala Husa za heretika - tečka. Trest jako takový si stanovovala tehdejší společnost (ano, církev tehdejší myšlení společnosti do značné míry určovala).

Když to zkusím k něčemu přirovnat, tak se podívejte na něco jiného - krádež chleba. Ve středověku se za to sekala ruka, před 200 lety se za to zavíralo, dnes je to přestupek.

Podobné je to i s tou herezí - ve středověku se za to upalovalo, před 200 lety za to bylo už maximálně vyhnanství a dnes to světská moc vůbec neřeší.

Výši trestů si prostě nastavuje společnost jako taková.

2 1
možnosti
MB

Korektně sděluji, že osobně si celý život nesu zmatení - co si vlastně o Husitsví mám myslet ! Mísí se mi dojmy obdivu nad silou osobního přesvědčením - pak i překonaná hranice fanatismu ... I Mazanost taktiky J.Žižky, obrácené podkovy - manévrovatelnost vozů - pak radost lidu, že daně se již Rožmberkům platit nemusí - Vybírá je Hejtman, staví se přece Tábor ... První dotační tunel v dějinách - Kde jsou majetky z kádí ? Boří se to staré - pak rozvaliny a úpadek je brán jako to nové ! Když se nad tím člověk zamyslí - Potom vidím Jana Husa jako Vasila Bilaka - podobně pak Jana Žižku jako předvoj násilných složek SNB a Stb. Potom, reálný výsledek Husitů a KSČ je neuvěřitelně identický ! Oni reformovali svou firmu - Učení církve - učení duchovních otců K.Marxe , aby výsledek se dostavil ! Úpadek, zmatek v hlavách lidí a vydělení se z hlavních civilizačních proudů ! Dopady, neseme DODNES - Křižáci u nás investují - 85% produkce NH jde na dvůr císaře Zimkunda - jeho poddaní si ve všech ukazatelích života poddaných vedou lépe ! Jo, jo - Haj pravdu - bij se za pravdu - zemři za ni ... To je odkaz, jako blázen ! .... Pravda ovšem vítězí ! ... :-)

4 0
možnosti
JB

J83a87n 32B42u20r16i13a28n

20. 7. 2017 6:33

Možná se shodneme, že v bibli je napsáno i pár mouder - jedno z nich zní, že po ovoci poznáte je.

Jaké ovoce tedy zanechal Hus v Českých zemích? Žilo se u nás lépe před Husem nebo po něm?

Pravda je taková, že před Husem byly České země to TOP v Evropě. Po Husovi se lidé, které nazýváme Husiti postarali o takovou katastrofu, že se z toho zdejší krajina vzpamatovávala snad dalších 200 let.

10 1
možnosti
JP

J41o30s97e46f 40P41o56t19r

20. 7. 2017 0:37

Pane Balabán,

dovolil bych si ještě jeden příspěvek :

Kritizovat je snadné, s napravováním je to horší, jak dokazuje případ C. Sagana. Carl Sagan byl světoznámý astronom, autor mnoha vědecko-populárních spisů, jeden z vedoucích činitelů NASA, který se zasloužil o vypuštění sond na Mars. Stranou nechme to, že tak věřil na život na Marsu, že tvrdě prosazoval instalaci reflektorů, aby mohl pozorovat i noční velká marťanská zvířata.

Sagan byl tvrdý kritik náboženské víry. Podřizoval tomu všechnu svou činnost, ve smyslu věda a jen věda. Tudíž jsem očekával, že po odstranění náboženství bude mít plán jak lidstvo učinit morálnějším, pokrokovějším a modernějším, než dosud činily zavedené církve.

Po stránkách a stránkách, kde dokazoval zpátečnictví a tmářství, jsem se konečně dočkal jeho návodu na lepší lidstvo. Ještě že jsem seděl. Ten jeho recept odpovídá asi tak myšlení nejznámější české sex-koučky Julie Gaia Poupětové. Karel Sagan totiž tvrdil, že se musí zpřístupnit sex mladistvím, sexuálně uspokojení mladiství prý v dospělosti nejsou agresívní.

No neberte to, taková jednoduchá věc a vyřeší to všechno !

5 0
možnosti
JH

J95a38n 47H36l89e63d79í86k

19. 7. 2017 23:57

máte matoucí informace, církev Husa neupálila, církevní koncil t.j. jakoby dnešní vedení EU--- ho předal světské moci-- císaři k potrestání. Bylo na světské moci mu udělit trest doživotí, nebo přesun do přísného církevního mnišského řádu. Za druhé kauza HUS byla odpočinkovou záležitostí pro církevní vědce, právníky, kteří obdrželi tíživý a složitý úkol odstranění trojpapežství, kdy ani jeden nechtěl ustoupit.

4 2
možnosti
SB

Ono je vždy snadnější zničit nějakého mírumilovného neškodného idealistu než vyřešit skutečný problém, že?

0 0
možnosti
JP

J24o94s41e16f 94P52o27t85r

19. 7. 2017 23:16

Pane Balabán,

není to tak dlouho, co skončila civilizace, ateistická civilizace, která pro svou instalaci od 20 let minulého stolení způsobila smrt nejméně 100 milionů lidí. Po osmdesáti letech své existence ji odmítli vlastní obyvatelé, nezničily ji imperialistické a revanšistické tankové pluky, stačil na to cinkot klíčů.

Tato ateistická civilizace po sobě nechala špínu, zaostalost, opadané fasády, rozbité silnice, zadrátované hranice, prázdné obchody a hlavně těch 100 milionů mrtvých, dva policejní státy KLDR a Kubu, které jsou ostatním pro smích a spoustu duševních pohrobků, kteří se ne a ne poučit z historie.

Co kdybyste proti sobě postavil Jana Husa, který měl proces, obhájce, mohl své učení odvolat a těch 100 milionů většinou nevinných, kteří byli popravováni jen pro výstrahu, popřípadě proto, že se zdáli málo pokrokoví a vyvinutí....

Jste pokrytci, kteří zamlčují, nechtějí vědět svojí nedávnou historii a s ohlupujícím hřmotem vytahujete na světlo 600 let starou historii Jana Husa.

4 3
možnosti
Foto

Myslíte ateistickou civilizaci vystavěnou na základech pravoslavné, křesťanské Svaté Rusi a podle jejího vzoru? Impéria, které tyranizovalo své obyvatelstvo, dávno předtím, než vůbec nějací komunisté vůbec začali reálně uvažovat o nějaké revoluci?

My jsme se ze své historie poučili. Protože jsme viděli, jakého hnusu je schopné náboženství a fanatismu ať už ve znamení kříže nebo srpu a kladiva. Kdo se nepoučil jsou ti lidé, co si pořád myslí, že až budou naplněny jejich ideologické teze, nastane konečný "dobrý" stav věcí a je úplně jedno, jestli si říkají křesťané nebo marxisté. Je to jedno. Je to stejná šikanózní instituce která se vzpírají účelu který si stanovila. A je úplně jedno, že jednou je to církev a jindy komunistická strana. Je to stejný šmejd co žere člověka, obírá ho o všechno a výměnou za to dostává akorát kecy a to ještě v tom lepším případě.

Už vám mohlo dojít, pokud sledujete, o čem píšu, že komunismus neadoruju. Vaše upocená snaha ze mě komunistu udělat je marná. Vaše představa o ateistech a ateistech je zjednodušená, zkreslená a neodpovídá skutečnosti.

Počítáním mrtvol, bídy a utrpení, které kdo kdy napáchal, si nepomůžete, protože různá lidská uskupení ať už jakékoliv ideologie, náboženské či jiné, jich v celé historii napáchaly mnohonásobně více a mnohonásobně škodlivěji než co stihli komunisté ve 20. století. Těmahle řečma se jenom utvrzujete ve vlastním omezeném myšlenkovém paradigmatu. Takže ve výsledku pro mě vaše řeč má stejnou váhu jako řeč fanatického komunisty.

1 2
možnosti
Foto

Hus sám pokud mohl , nebál se šikanovat své odpůrce, takže nic nového pod sluncem, jde Vám jen o kopanec do církve jako takové...

5 1
možnosti
Foto

Ano, jde. O zasloužený kopanec.

0 2
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.