Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Podstatu již napsal pan Oulický. Váš problém je nyní spor s Bohem, pokud by Vám byl lhostejný, jak se nám snažíte namluvit, pak byste nic nepsal, případně byste volil jiné téma. 

Nikdo Vám nediktuje, jak máte věřit /vím, že pocházíte z evangelického prostředí/, víra je úžasná v tom, že každý člověk ji prožívá tak nějak jinak. Bůh ke každému promlouvá jinak, někdy rovněž dlouho mlčí /a to i u mystiků/.

Mohu Vás ubezpečit, že mne víra odpovědnosti nezbavuje, spíše naopak.

3 1
možnosti
Foto

Myslím, že pan Balabán už žádný problém nemá ;-)

0 0
možnosti
Foto

Kde je Martin Kavka, ptám se? ;-)

1 0
možnosti
MK

;-D Martin Kavka je tady, ale jako teolog a historik umírám ;-(

Nejen dějiny, ale i teologie s těmito články dostávají na frak

1 0
možnosti

Náboženská víra přináší problémy nikoliv tím, že je náboženská, ale tím, že je to víra. I víra v jiné věci než v náboženství je škodlivá; jako názorný příklad mohou posloužit například ekologisté věřící na škodlivost GMO. Náboženství bez víry může být v pořádku. Podstatný není protiklad náboženství versus ateismus, ale víra porti vědě. Někteří věřící říkávají: "Každý v něco věří; my věříme, že Bůh je, a oni zase věří, že žádný bůh není." Nedokáží si představit, že někdo nevěří vůbec na nic a místo víry má jen teorie a hypotézy, které je ochoten nahradit, kdykoli se mu podaří nalézt teorii lepší, lépe popisující pozorovaná data a použitelnou za širšího okruhu podmínek.

3 2
možnosti
Foto

Vy si protiřečíte.

Vy musíte zase věřit těm svým teoriím a hypotézám.

neexistuje pravděpodobně na světě teorie nebo hypotéza, která by neměla protiteorii nebo protihypotézu a je jen na Vás, kterým argumentům a důkazům VĚŘÍTE

2 1
možnosti
Foto

Autore, již jednou jsem pod Vaším článkem konstatoval, že jedinou a pravou příčinou Vašeho psaní je Vaše vlastní nevyrovnání se s rozchodem s Církví. Máte právo prezentovat své názory, nemáte však právo urážet celou skupinu lidí, že jsou hlupci (viz Váš první odstavec, ale i odstavce další).

Nenávistná rétorika Vašich článků se stupňuje, možná i úměrně tomu, kolik oponentů Vám vyvrací některé Vaše domněnky a předsudky (u nich je však s podivem, že je máte, když sám jste ve víře vyrůstal; možná to není ani tak předsudek, jako touha vybíjet si svou frustraci na jiných). Byť to málokomu doporučuji, neboť se to často v diskusích na internetu zneužívá k dehonestaci oponenta, ve Vašem případě učiním vyjímku. A nejde o žádnou snahu o dehonestaci, ale o snahu, abyste se smířil sám se sebou. Doporučuji Vám proto navštívit co nejdřívě klinického psychologa, protože toto již zavání až jakousi vypěstovanou a vědomě živenou obsesí. A ta, dosti často pak může přejít až do stavu jistého druhu psychopatologické poruchy včetně agresívních nálad vůči vybraným skupinám lidí.

6 1
možnosti
Foto

Pane Balabáne  to, že sám nevěříte v boha  vám nedává právo kritizovat věřící

Většina  věřících

1/ kromě bohu poděkují i lékaři

2/ ví, že víra je jen cesta a na každém je kam se vydá na křižovatce

3/ nepohrdá vlastními schopnostmi

4/ nepřestává hledat vlastní řešení ............. většina věřících ví, že je pouze na nich jak se na světě / i po smrti / budou mít a že bůh není tyran ale spíše laskavý rodič, který dává lidem rady, pomáhá jim především útěchou ale k ničemu je nenutí. Mimochodem vy máte nějaký vědecký důkaz, který jednoznačně vylučuje boha a znáte vědecky podložený způsob vzniku života na zemi? Pokud ne tak jen mlátíte prázdnou slámu-pravděpodobnost existence boha je totiž minimálně stéjně vysoká jako jeho neexistence

6 2
možnosti
VV

Pane Polický, kde jste přišel na to, že kdo nevěří v boha, nemá právo kritizovat věřící?

A klíčová otázka: platí to recipročně?

1 0
možnosti
MK

R^

Láska k bohu = stockholmský syndrom.

0 4
možnosti
MK

Víra nezbavuje odpovědnosti. Váš otec to dobře věděl. Víra je naopak zodpovědnost a jak řekl svatý František. Víra je naše sestra, která nás vede domů.

8 0
možnosti
MK

A co se týče víry a rozumu, tak již Andělský učitel řekl. Víra a rozum nemohou být v rozporu a to proto, že rozumem zkoumáme víru jak řekl svatý Augustin. Není víry bez poznání. Stejně tak mluví apoštol Pavel ve svých listech.

3 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.