Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Vážený a milý autore. Vážím si Vašeho poctivého ateismu. Na druhou stranu pár protiargumentů:

- Pokud chcete vykládat Bibli a neznáte hebrejštinu, aramejštinu a řečtinu, neznáte biblickou historii a kulturu (pokud jste tyto studoval na jakékoliv relevantní vysoké škole, pak se Vám omlouvám), máte k jejímu výkladu asi tak stejné kompetence jako já. Stejně tak si můžete se znalostí evropských jazyků vyložit Epos o Gilgamešovi, indické védy, konfuciánské spisy a korán a podivovat se nad tím, že to někdo čte a podle něčeho z toho se snaží žít. Dovoluji si Vám připomenout, že Starý zákon má kořeny někde 1000 let př. Kr. a je šitý na míru orientálnímu myšlení raně starověkého člověka.

- Tím, co jste citoval, se liší kritická exegeze od naivního fundamentalismu (a ten může být nejen křesťanský nebo muslimský, ale i ateistický!). Zkuste si přečíst něco od Nietscheho a podle toho žít. Velmi záhy jistíte, že o tom musíte VELMI DLOUHO a HLUBOCE přemýšlet a skončíte jinde, než jste čekal.

- Desatero má každý člověk (ateistu nevyjímaje) zapsáno někde ve svém srdci jako obecný morální zákon. Není tajemstvím, že lidský altruismus je svým způsobem kolektivní sobectví (abychom jako tlupa přežili, tak si navzájem nelžeme, nekrademe majetek či ženy, netýráme svoje rodiče). Věděli to i Hebrejové, ale potřebovali to mít někde napsáno, protože byli stejně slabí jako my.

- Ke každému bodu desatera, který jste vyjmenoval, bych dokázal oponovat, ale nemám na to čas :-(. Teď jsem namátkou zjistil, že jste udělal z desatera jedenáctero, první přikázání jste rozdělil na dvě, přestože tyto části tvoří jeden integrální celek. Nějak se mi nechce věřit, že to mají protestanti jinak než katolíci (a nebo jste se stal samostatným ateistickým exegetou ;-)).

1 2
možnosti
TD

Autor to má správně "protestantsky". Katolíci mají jeho body 1 a 2 spojené do 1 a naopak jeho bod 10, ke kterému se ještě nedostal, rozdělují na 9 a 10.

0 0
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.