Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Znovu výtečná autorova úvaha a ode mne znovu karma.

0 0
možnosti

J63i63ř79í 20P73l68í40v64a

17. 6. 2014 11:18

Víra v Boha ulehčuje věřícím život. O to jde. Jednak nemají starost s otázkou, jak svět vznikl, jednak se mohou vyzpovídat, když cítí, že něco udělali  "hříšně". Jenže se nedá k víře  nějak dostat, když je člověk přesvědčen, že ty křesťanské zázraky žádné zázraky nejsou. Proto křestané říkají: Víra je dar. Mně osobně připadá poněkud natvrdlé věřit v Boha jako bytost, kterého můžeme prosit a on nám to splní  - nebo nesplní.

1 0
možnosti
Foto

Proč by měli mít starosti s otázkou, jak svět vznikl? Nestačí jim např. starosti s tím, jak se uživit (a pod.)?

1 0
možnosti

Já zase nechápu, proč musí někdo nutně věřit :-) Ať už v Boha, v Sílu nebo v Něco ;-D

2 0
možnosti
Foto

je to byznys (ta víra)

0 0
možnosti
Foto

Velmi hezky napsáno i zdůvodněno. Ano, i já se hlásím k něcařstvi. A budu tento svobodně znějící pojem od teď užívat častěji, protože se mi zalíbil. Pomáhá překlenout rozpor mezi přirozenou vírou v "něco", co nás přesahuje, s přirozeným odporem k tupé nadřazenosti náboženství. Karma.

0 0
možnosti

M83i27l91a91n 22R56a79d14e20k

16. 6. 2014 20:30

strucne receno, na Boha nema patent zadna strana, neboli cirkev, ta se sklada z tech co si osvojuji pravo jednat ve jmene toho ci onoho boha, a je jich dost, tech bohu. A chovaji se prave tak, jako zmocnenci, neboli byrokrate, a zrovna tak jsou prolezli nerestmi jako byrokrate, vcetne korupce a politikareni. Pokud buh existuje, tak je vsude a zadna cirkev ho nevlastni ani tu jedinou pravdu.

1 0
možnosti
Foto

Autore,

již jednou, pod jiným Vaším článkem jsem Vás opravoval v jedné poměrně zásadní věci. Tou je ona zodpovědnost za své chování a jednání. Vy neustále tvrdíte, že lidé věřící v Boha nejsou odpovědní za své chování a jednání, nebo tuto odpovědnost necítí.

A zde se mýlíte již jen z jednoho prostého důvodu. Lidé věřící v Boha totiž věří, že Jemu jednou budou skládat své účty. Za celý svůj život. tedy i za skutky, které zůstaly jiným lidem utajeny a které, pokud se jednalo o nějaké zločiny, nebyly třeba ani světskou mocí potrestány. Tedy ti lidé za své jednání, pokud skutečně věří v Boha, musí nutně cítit nějakou zodpovědnost. Lidé, kteří víru v Boha ztratili, kteří ji nemají, tuto zodpovědnost za své chování cítit mohou, ale i nemusí. Tím netvrdím, že by věřící byli lepší. Jen tvrdím, že ona víra v Boha nutně vyvolává v člověku pocit, že se ze svých činů bude zpovídat. A to ze všech.

To, co vy tvrdíte je prostě Vaše chybné uvažování a už nevím, jakým jiným způsobem Vám vysvětlit, že v tomto směru prostě píšete zjevné nesmysly.

0 1
možnosti
Foto

Ukázka typické náboženské nadřazenosti: jenom my věřící jsme zodpovědní. Ano, upalujete čarodějnice v křesťanství, vraždíte bezvěrce v islámu, unášíte a znásilňujete školačky v Africe. Setřete prosím mázdru nadřazenosti z vašich očí. Jenom náboženství dovede dát lidem pocit oprávnění chovat se opravdu hnusně - s pocitem dobra, pravdy a správnosti.

2 1
možnosti

Nejsem si úplně jist, jestli jste pro něcařství nebo proti. Zpočátku to vypadalo, že jste proti, ale v závěru jste to tak trochu eskamotérsky přetočil. Nezmínil jste explicitně jednu důležitou vlastnost, kterou s sebou víra v Boha nese a tím je pevný mravní a hodnotový řád, který lidem dává integritu a chrání je před relativismem dnešní doby tím, že jasně pojmenovává dobro a zlo (v dnešním světě máme jen úhly pohledu). Jsem asi taky něcař, ale ten pevný hodnotový systém, který skutečně dobří věřící mají, jim závidím. Absence mravního řádu je náš největší problém. Z mnoha důvodů.

A Halíka nemám rád, je to jedovatý had.

2 0
možnosti

J69a82n 72M82e41r97t78a

16. 6. 2014 17:53

Proč byste měl věřícím závidět pevný hodnotový systém? Ty pevné hodnoty nejsou dány nějakým lepším poznáním, ale dogmatismem, neochotou přehodnotit názor ve světle nových poznatků. Můžete vymyslet tisíc dalších náboženství s naprosto odlišnými hodnotovými systémy a každý může tvrdit, že jedině jeho pohled je ten správný. Lidé dokázali na základě pevného hodnotového řádu i vyvražďovat národy. Ostatně i ta pevnost je iluziorní, křesťanství je mnoho větví, někteří skálopevně ví, že sex mezi osobami stejného pohlaví je ohavnost, jiní skálopevně ví, že je nemorální jim do toho mluvit. A koukněte se, jak se změnily názory na některé věci v průběhu staletí.

2 0
možnosti
Foto

Aha.

Jestli si fakt myslíte, že něcařství je Cestou, tak pámbu s náma a Panenko skákavá k tomu! Už si představuji, jak Remunda s Klusákem točí nový dokument a potomcích Husitů. A zavřu-li navíc oči, ouplně tak ňák něcařsky cítím, že bychom se i vyhnuli třeba českým nacionalistickým excesům ať už po válce nebo nyní, pokud bychom byli správní čeští něcaři. [>-]

0 0
možnosti

Karma. Vidím to podobně.

3 0
možnosti
Foto

J29a72n 33R96ý11z32n45a58r

16. 6. 2014 13:16

To co nás lidi navzájem propojuje se dá cítit a dá se s tím i pracovat - léčit vztahy. V to se pak nemusí ani věřit.

S "tím co nás navzájem propojuje" pracoval už C. G. Jung.

Je docela zajímavé, že existenci toho co nás lidi propojuje navzájem a je vnímatelné, církve velice vehementně popírají.

Právě proto se Halík a jemu podobní velice mýlí, když považují "něcaře" za svoji potenciální rezervu.

Právě "něcaři" se proti církvím postaví tak nějak smysluplně. Neboť "něcař" ví, že ty církve jsou možná ještě více mimo než ateisté.

Díky za hezký článek,  R^.

3 1
možnosti
  • Počet článků 74
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1468x
Zaměstnáním Okiňák, jinak youtuber, hudebník, občasný básník. Bývalý křesťan, nyní ateista, skeptik, levičák, v mnoha ohledech naivní snílek, takový ten typický pisálek, co vám tu bude vykládat planety, až budete rudí vzteky.